De Goede Buur

30 november 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

"Het gaat er om dat de cliënten het uiteindelijk samen gemaakt hebben"

Mariëlle van der Weijden

BADHOEVEDORP Kerstkransen, kaarsen, houten kerstboompjes, maar ook bonbons: de winkel van De Goede Buur in Badhoevedorp, een werk- en leerbedrijf voor mensen met een beperking, staat vol met mooie, maar ook lekkere artikelen speciaal gemaakt voor de feestdagen. Zowel in de werkplaats als in de bakkerij wordt er door de cliënten van De Goede Buur dagelijks hard gewerkt om de winkel te vullen. Wie een cadeautje nodig heeft is hier in ieder geval aan het juiste adres.

Maar niet alleen de winkel wordt goed gevuld. De appeltaarten die worden gemaakt in de bakkerij zijn inmiddels zo bekend geworden in de regio, dat ze zelfs op bestelling voor verschillende bedrijven worden gemaakt. "Mensen zeggen wel eens: 'ach, dat kan ik ook wel, zo'n appeltaart maken'. Maar daar gaat het niet om," legt Jacqueline Luyckx, één van de begeleiders van De Goede Buur, uit. "Het gaat er om dat de cliënten dat uiteindelijk samen gemaakt hebben. Dat is iets wat veel mensen vergeten. Wij moeten zoveel stappen voor zijn voordat er daadwerkelijk een appeltaart kan worden gemaakt. Het is ons doel dat ze dat uiteindelijk zelfstandig kunnen," vertelt ze. "De één kan de appeltjes schillen, de ander kan afwegen, iemand anders kan hem weer in elkaar zetten, en weer iemand anders kan de taart aflakken. Voor een ander is dat misschien niks, maar door de handelingen te verdelen hebben toch veel mensen gezamenlijk aan zo'n taart gewerkt en kunnen ze trots zijn op het resultaat."

De Goede Buur is onderdeel van Stichting Ons Tweede Thuis en verzorgt de dagbesteding voor mensen met onder andere een verstandelijke beperking. "We werken iedere dag met zo'n dertien tot veertien mensen. De meesten hiervan werken iedere dag, maar we hebben ook ouder wordende cliënten die bijvoorbeeld alleen 's ochtends werken," vertelt Jacqueline. "Buiten de werkzaamheden in de werkplaats, de bakkerij en de winkel proberen we ook meer naar buiten te treden. Zo hebben we bijvoorbeeld een cliënt die vuil prikt door heel Badhoevedorp en doen anderen boodschappen voor het verzorgingstehuis. We proberen ons wel echt te laten zien binnen het dorp en binnen de gemeente."

Participatie speelt een steeds grotere rol voor werk- en leerbedrijven voor mensen met een beperking zoals De Goede Buur, omdat de overheid wil dat mensen die hier terecht kunnen voor dagbesteding, uiteindelijk een baan krijgen. "Wat ze hierbij vergeten is dat deze mensen heel veel begeleiding nodig hebben. Ik denk wel dat ze het kunnen hoor, maar er moet wel altijd nabijheid zijn en ruimte om hun verhaal kwijt te kunnen of een praatje te houden," is Jacqueline van mening. "Dus niet: goedemorgen, we zetten de computer aan, we gaan aan het werk maar ondertussen niemand die aan ze vraagt hoe het gaat of wat ze hebben meegemaakt."

Het contact met de mensen die bij De Goede Buur invulling geven aan hun dag is dan ook één van de belangrijkste aspecten van Jacquelines' vak. "We beginnen de dag altijd rond negen uur met een kopje koffie waarbij iedereen zijn of haar verhaal kan doen, maar soms doen ze ook in kantoor al hun verhaal," vertelt Jacqueline lachend. "Die verhalen zijn per persoon en per dag heel verschillend, van iemand met een zere kies tot iemand die vannacht niet kon slapen," lacht ze opnieuw. "Nu de kerst er aan zit te komen wordt het weer een spannende tijd. Want de vraag is vaak: waar gaan ze die dagen naartoe?" legt ze uit. "Nadat iedereen zijn of haar verhaal kwijt is verdelen we de taken en kijken we wat er gedaan mag worden, maar ook wat er gedaan moet worden. Vervolgens gaat ieder z'n kant op en werken we tot twaalf uur. Een heel stel gaat dan naar huis, maar anderen werken na de pauze weer verder," aldus Jacqueline.

Doordat er bij De Goede Buur mensen werken met verschillende beperkingen, verschilt de begeleiding per persoon. Maar juist dat maakt het werk heel divers, vindt Jacqueline. "Er begint bijvoorbeeld ook iemand pas om elf uur, omdat ze moeite heeft om op te starten 's ochtends. Nou ja, dat kan, en daar houden we dan rekening mee," legt ze uit. "Het blijft een moeilijke en kwetsbare doelgroep, maar ik vind het enig. Ik zeg wel eens: ik heb de leukste baan van de wereld. Ik ga dan ook altijd met heel veel plezier naar mijn werk." Buiten de cliënten om, is Jacqueline ook erg blij met de locatie waar De Goede Buur zich bevindt. "Ik vind het heel fijn dat we op een kleine locatie zitten. Daardoor zijn er heel veel mogelijkheden voor eigen initiatief en creativiteit van het team waarmee we werken. Bij een grote locatie zou dat heel anders zijn. Nu kunnen we per cliënt goed bepalen wie wat nodig heeft of leuk vindt om te doen. We werken met een team van drie man, waarvan er dagelijks twee aanwezig zijn. Het belangrijkste is niet alleen dat we invulling geven aan de werkplaats, de winkel en de bakkerij, maar juist dat we er voor zorgen dat de cliënten het naar hun zin hebben, goed in hun vel zitten en goed functioneren."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie