'Nieuwe aanpak participatie geeft iedereen energie'

2 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De nieuwe aanpak van participatie waarbij inwoners, ondernemers en organisaties mogen meedenken, meepraten én meebeslissen werkt tot dusverre uitstekend. "Wij zijn enthousiast", zei wethouder Marjolein Steffens-van de Water donderdag over de voortgang van de aanpak. "Onze ervaring is dat alle partijen er energie van krijgen."

Het college van burgemeester en wethouders heeft participatie in 2014 als speerpunt benoemd in het collegeprogramma. De opzet was dat er niet meer over inwoners en ondernemers zou worden gesproken en beslist maar mét. Volgens wethouder Steffens herkennen steeds meer inwoners zich in die nieuwe aanpak.

Het project Hoofddorp Centraal, waarbij invulling wordt gegeven aan een nieuw centrumgebied voor Hoofddorp, geldt tot nu toe als paradepaardje voor de nieuwe aanpak. Inwoners en ondernemers zijn uitdrukkelijk betrokken bij de totstandkoming van de plannen. De participatie in dit project krijgt veel navolging bij andere projecten die de gemeente heeft opgepakt. "Maar we zijn er nog niet'', aldus wethouder Steffens. Volgens haar wordt de aanpak voortdurend bijgeschaafd.

De gemeente zet de nieuwe werkwijze in bij de plannen voor onder meer de Ringdijk, voor de openbare ruimte in de wijk Getsewoud, Hart van Zwanenburg, de wijk Turfspoor in Lisserbroek en de Nieuwe Kom in Nieuw-Vennep.

In de gemeenteraad waren eerder kritische geluiden te horen over de nieuwe vorm van participatie. Die kritiek had vooral te maken met onvrede bij organisaties die zich niet gehoord voelden door de gemeente. Volgens Marjolein Steffens kan het niet zo zijn dat inwoners de verwachting moeten hebben dat ze altijd hun zin krijgen als ze meepraten met de gemeente.

Het college wil raadsleden ook gaan betrekken om de nieuwe aanpak van participatie verder te verfijnen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie