Kapperspraat

27 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Nieuwjaarswens

2016 is bijna voorbij.

Om er maar eens een lijfspreuk van mij tegenaan te gooien; het was niet saai. Of het nu ging om de aaneenschakeling van terreurdaden, waarbij in mijn geval een zekere mate van gewenning optrad bij het vernemen van weer een nieuwe verschrikkelijke aanslag.

Er heerst een hoge mate van ontevredenheid, gepaard met een gevoel van verongelijktheid. Zou het te maken kunnen hebben met de individualisering van de maatschappij? Ik denk het wel. Iedereen is lichtgeraakt. Mensen zijn gauw in woede ontstoken. Niets is fijner om dan helemaal los te gaan op het internet. Werkelijk ongelofelijk wat mensen daar allemaal op spuien. Wars van fatsoen. Het zal waarschijnlijk wel lekker opluchten. Ben daarom ook zeer benieuwd naar een onderzoek dat de werkgelegenheid binnen de psychische hulpverlening analyseert. Het kan bijna niet anders dan dat er veel werkeloze psychotherapeuten rondlopen op deze wereld.

Ongeremd los gaan op het web lucht zo lekker op. Even Sylvana doodwensen, heerlijk. Dreigen met terroristische aanslagen wegens de zwarte Pieten boycot, zalig. Ja, werkelijk met niets hoef je nog rond te blijven lopen. Alles kan je spuien op het sociale mediariool. En dan het liefst met zo grof mogelijke bewoordingen. Ach, ach wat lucht dat heerlijk op. De werkgelegenheid van de zielenknijpers ten spijt.

Ik voed mijn kinderen op met een bepaalde methode. Twee zaken zijn hierbij van belang. Bewustwording van gedrag is er een van. Van jongs af aan vertel ik ze dat voordat ze van plan zijn iets te gaan doen, ze zich eerst hardop moeten afvragen; "zouden papa en mama dit een goed idee vinden?" Als er zelfs maar een spoor van lichte twijfel is bij het beantwoorden van die vraag, moeten ze voorgenomen actie onmiddellijk afbreken.

Controle over een situatie is het tweede punt die we er proberen in te slijpen. De stelling is dan; om ruzie te maken moet je met zijn tweeën zijn. Dus als jij niet meedoet is het lastig ruzie maken in je eentje. Het is ook verdomd lastig vechten als er geen tegenpartij is. Mooi hè?

Zouden deze twee leefregels nou niet het verschil kunnen maken in de hedendaagse maatschappij? Gewoon voordat meneer Trump in zijn opperste verongelijktheid er weer een tweet uitgooit, eerst even afvragen wat zijn ouders er van zouden vinden. Of zo een opblaasterrorist die vlak voordat hij aan het koordje trekt even bij zichzelf ten rade gaan hoe dit overkomt binnen de familie. Of onze vriendin Sylvana die zich dan gewoon niet aangesproken voelt bij een in haar ogen vermeende racistische uitlating. Lijkt mij een prima oplossing.

Aan de ander kant kan ik dan mijn genoemde lijfspreuk bij het grofvuil zetten. Het zou dan wel een saaie boel worden. Zelfs het journaal zou dan moeite hebben om de avondvoorstelling te vullen met belangwekkend nieuws.

De verkiezingen komen eraan in 2017. Het is nu al een beetje te voorspellen hoe de diverse campagnes zullen gaan verlopen.

Toch is mijn nieuwjaarswens voor 2017;

Ik wens u allen een buitengewoon saai jaar.

B. Perdaan

Hoofdweg 1308

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie