Hoofdbewoner slingerviaduct overleden

27 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Jan Baars gisteren na emotievolle kerkdienst begraven

Frans Witteman

BADHOEVEDORP Met cynische ondertoon noemde hij zichzelf de hoofdbewoner van het slingerviaduct. Jan Baars. Donderdag 22 december is hij op 77-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van hartfalen. Aansluitend aan de drukbezochte uitvaartdienst in 'zijn' Augustinuskerk in Vijfhuizen op woensdag 28 december is Jan begraven op het parochiekerkhof van de H. Joannes de Doperkerk in Hoofddorp.

Na een gedwongen vertrek van de Hoofdweg vanwege de aanleg van de snelweg A5 en taxibanen voor Schiphol dachten Jan en Riet Baars oud te kunnen worden op hun nieuwe stek aan de Sloterweg in Badhoevedorp. De A9 immers zou op honderden meters van hun nieuwe huis komen te liggen, zo werd hen verzekerd. Het pakte anders uit. Het werd slechts honderd meter. Daar kwam nog bij dat de Sloterweg niet met een tunnel de nieuwe A9 ging kruisen zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar middels een viaduct. Hierdoor hoefden minder partijen te worden uitgekocht. Besparing: vele miljoenen. De weg kreeg een vreemde slinger en moest een stuk verlegd worden. Hetgeen ten koste ging van een deel van de voortuin van de familie Baars, hun privacy en hun gezondheid.

Vele jaren heeft Jan geknokt voor een fatsoenlijke schadeloosstelling vanwege de waardedaling van zijn woning. Bij Rijkswaterstaat vond hij weinig gehoor, de wethouder zei hem niet te kunnen helpen omdat het geen zaak van de gemeente was. Jan stond er alleen voor en bleef strijden. Ook al voelde hij dat het ten koste van zijn gezondheid en die van zijn vrouw ging. "Maar ik kan niet tegen onrecht", zei hij eens tegen deze krant. Uiteindelijk gooide hij deze zomer de handdoek in de ring. Moegestreden en geen stap verder gekomen. We gaan hier weg voordat we er aan kapot gaan, liet Jan optekenen. Daarna begonnen de klachten. Met hart- en longproblemen werd hij 15 december in het ziekenhuis opgenomen. Totdat zijn hart, waarin hij zoveel mensen had gesloten, het opgaf. Naaste vrienden van Jan Baars zeggen dat de amicale Badhoevedorper het niet heeft kunnen verkroppen dat hij door de overheid in de steek gelaten is.

FOTO

Jan Baars op het balkon van zijn woning. De aanleg van het slingerviaduct is in volle gang.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie