Gemeenteraad akkoord met vernieuwd raadhuis

22 september 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De gemeenteraad is donderdagavond in overgrote meerderheid akkoord gegaan met de plannen voor verbouwing van het raadhuis en de bouw van een nieuw onderkomen voor ambtenaren. De plannen gaan in totaal zo'n 20 miljoen euro kosten.

Dat is aanzienlijk minder dan de ruim 50 miljoen waarvan eerder sprake is geweest. De gemeenteraad drong er tijdens eerdere discussies op aan dat dit veel goedkoper moest. Het college van burgemeester en wethouders heeft het plan daarop versoberd.

Het eindresultaat was Kees van der Linden van Onafhankelijk Liberaal (OL) nog niet sober genoeg. Hij had uitgerekend dat de nieuw- en verbouw straks qua kosten te vergelijken is met kantoorgebouwen op de Zuidas en het centrum in Amsterdam. Wethouder Tom Horn reageerde dat Van der Linden appels met peren vergelijkt. Hij stelde dat de plannen qua kosten vergelijkbaar zijn met andere gemeentehuizen in Nederland.

De versobering betreft onder meer minder ramen en daarnaast verdwijnen de fractiekamers na de verbouwing. Wethouder Horn stelde de fracties gerust. Ook al zijn er straks geen fractieruimten meer, op dinsdag en op donderdag kunnen de raadsfracties gewoon gebruik maken van de bestaande vergaderzalen.

De meeste partijen konden instemmen met de plannen. CDA-raadslid Herman Koning zei dat het de burger geen eurocent extra gaat kosten aan huisvestingskosten. Het huidige raadhuis zou qua energie op den duur wel handenvol geld kosten, omdat het zo lek is als een mandje. De verwarming doet het niet goed en kan ook niet meer worden gerepareerd.

VVD-raadslid Henk Kuipers werd niet erg vrolijk van de eerste ontwerpen voor het nieuwe Raadhuisplein. Hij is bang voor blokkendozen. Volgens hem moet het plein 'smoel' en 'allure' krijgen. Wethouder Adam Elzakalai probeerde hem gerust te stellen. Volgens de wethouder is het zeker niet de bedoeling om Oosteuropese gebouwen uit de jaren zestig in hartje Hoofddorp te realiseren. Elzakalai vond het een goed idee van Nicole Mulder van GroenLinks om een stadsarchitect bij het verdere ontwerp te betrekken.

Niet alle partijen waren alleen maar tevreden. D66-fractievoorzitter Joost Koomen sprak over een politiek compromis. Zijn fractie had veel liever gezien dat het huidige raadhuis was afgebroken en er een nieuw raadhuis meer naar achteren wordt gebouwd. Daardoor ontstaat er volgens de Democraten ook een groot evenemententerrein op het Raadhuisplein.

Wethouder Horn vroeg zich af of je daar zo blij mee moet zijn. Hij benadrukte dat grote pleinen vaak heel ongezellig zijn. Het nieuwe Raadhuisplein wordt in elk geval wel heel gezellig ingericht.

Ook Anneke van der Helm (CDVP) vond het niet eerlijk dat ambtenaren straks een compleet nieuw werkhuis krijgen, terwijl de gemeenteraad het met 'opgeleukte meuk' moet doen.

PvdA-fractievoorzitter Chris Vonk was erg te spreken over de plannen maar vroeg zich alleen af of het niet wat sneller kan. Volgens de huidige planning is het project pas in 2023 helemaal klaar.

De gemeenteraad neemt op 5 oktober een definitief besluit over de plannen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie