Kwelgeest Guus R. veroordeeld voor smaad tegen raadslid

Lokaal nieuws

HAARLEM De 70-jarige Guus R. uit Nieuw-Vennep is woensdag door de Haarlemse politierechter Aardenburg veroordeeld voor smaad tegen raadslid Anneke van der Veer. De Venneper kreeg een werkstraf van 30 uur en een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd. Bovendien moet hij een eerdere voorwaardelijke werkstraf van 60 uur alsnog uitvoeren.

Guus R. was zelf niet bij de zitting aanwezig. Hij had de rechtbank laten weten dat hij depressief is en aan een fobie lijdt waardoor hij nauwelijks zijn huis nog uitkomt. R. werd in november 2016 ook al veroordeeld voor bedreiging en belaging van de raadsleden Anneke van der Veer en Kees van der Linden. Hij werd toen veroordeeld tot een boete van 500 euro en een voorwaardelijke werkstraf.

De Venneper kreeg ook een verbod opgelegd om contact op te nemen met de twee genoemde raadsleden. R. heeft zich daar van geen kant aan gehouden, zo stelde Anneke van der Veer vast. Zij deed opnieuw aangifte tegen haar kwelgeest.

Guus R. moest woensdag terechtstaan, omdat hij tussen maart vorig jaar en maart dit jaar talloze berichten aan onder andere collega-raadsleden, de burgemeester en de media heeft gestuurd over het vermeende criminele gedrag van Anneke van der Veer.

Het raadslid werd door het AD in verband met een grootschalige internationale fraudezaak en volgens R. was dat allemaal waar. "Van der Veer is een oplichtster en moet zo snel mogelijk uit de raad worden gegooid", zo schreef de Venneper aan iedereen die het maar lezen wilde.

In een emotionele slachtofferverklaring zei Anneke van der Veer woensdag tijdens de rechtszaak dat alle roddel een enorme impact heeft gehad op haar en haar gezin. Volgens haar spelen de acties van R. haar inmiddels zo parten dat ze psychische hulp heeft moeten zoeken. "R. heeft doel getroffen."

Volgens Van der Veer heeft Guus R. in april 2013 avances gemaakt naar haar. Toen zij daar niet op inging, zou zij het mikpunt zijn geworden van stalking en dreigementen. "Een raadslid moet tegen een stootje kunnen, maar ik ben tot project Anneke gemaakt."

Officier van justitie Panhorst vroeg om een veroordeling voor belaging en smaad. Zij eiste een werkstraf van 60 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. De eerdere voorwaardelijke werkstraf van 60 uur zou alsnog moeten worden uitgevoerd.

De politierechter veroordeelde Guus R. slechts voor smaad. De rechter achtte belaging niet bewezen, omdat de officier volgens haar onvoldoende had aangetoond dat Anneke van der Veer stelselmatig is belaagd door haar kwelgeest. Daarom viel de uiteindelijke straf ook lager uit dan de eis van de aanklaagster.

De deelnemers aan het strafproces hadden er overigens weinig vertrouwen in dat de nieuwe veroordeling Guus R. zal doen stoppen. Anneke van der Veer heeft recent opnieuw aangifte gedaan tegen de man.

advertentie
advertentie