VVD: woningproductie komt te traag op gang

26 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Waar in andere gemeenten alweer volop wordt gebouwd, komt die productie in Haarlemmermeer te traag op gang. Dat zei VVD-raadslid Pieter-Jan de Baat donderdagavond tijdens een debat in de gemeenteraad over het woonbeleid.

De liberalen zijn er voorstander van dat er na de economische crisis een flinke inhaalslag wordt gemaakt met nieuwe woningen in de polder. VVD'er De Baat stelde echter teleurgesteld vast dat het nog niet zo vlot met die nieuwbouw in de polder. "Overal is wel wat. Of het zijn de protesten of er zijn te weinig metselaars."

Het raadslid had wel een oplossing in gedachten. Als je meerdere gebieden tegelijk ontwikkelt is de kans groter dat er sneller nieuwe woningen worden gebouwd in Haarlemmermeer. De Baat pleitte ervoor om hier het komende half jaar extra aandacht aan te besteden.

De VVD'er spuide zijn kritiek tijdens een discussie naar aanleiding van een onderzoeksrapport van de gemeentelijke Rekenkamercommissie (RKC) over het woonbeleid in de gemeente.

Een belangrijke conclusie uit dat onderzoek is dat de gemeenteraad veel meer de touwtjes in handen zou moeten nemen dan nu het geval is. De fracties waren het daar donderdag snel over eens en het college van burgemeester en wethouders had de aanbevelingen van de RKC al eerder overgenomen.

Er ontstond nog wel discussie over de vraag welke woningen er zouden moeten worden gebouwd tussen nu en 2040. De gemeente bouwt tot dat jaar naar verwachting 20.000 nieuwe huizen, waarvan 3.000 tot 4.000 voor inwoners van Haarlemmermeer zelf.

PvdA-raadslid Mieke Booij pleitte voor tien procent meer sociale huurwoningen, VVD'er De Baat juist voor minder. GroenLinks-fractievoorzitter Nicole Mulder vroeg om nieuwbouw die makkelijk kan worden aangepast aan de vraag van dat moment. Sommige fracties hielden een pleidooi voor een onderzoek naar de woonbehoefte.

Wethouder Tom Horn van Wonen had wel oren naar een gevarieerd woningbouwprogramma, maar hij vroeg zich sterk af of dat vooraf is te plannen. De vraag naar woningen is ook sterk afhankelijk van woningzoekenden van buiten Haarlemmermeer. In dat geval heeft een onderzoek niet zo veel zin, aldus de wethouder.

Het debat werd ook aangegrepen om nog wat oude rekeningen te vereffenen. Toen VVD-raadslid De Baat het CDA beschuldigde van het om zeep helpen van de democratie was HAP-raadslid Sophie van de Meeberg er als een haas bij om De Baat eraan te herinneren dat hij tijdens een eerder debat de door het college vastgestelde dertig procent sociale huurwoningen had losgelaten. Van de Meeberg zei nog maar eens dat de VVD hiermee afstand nam van het coalitieakkoord.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie