16 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

Column

Power to gas…

Je moet wel onder een steen geleefd hebben wil je beweren niets van alle verhalen rondom de gaswinningproblemen in Groningen gehoord te hebben. Ikzelf heb de documentaire gezien van een gezin uit Groningen die in kaart hadden gebracht, via beeldopnamen, wat de bevingen voor gevolg hadden voor hun huis. Tijd voor veranderingen dus.

Wethouder Nederstigt ging in Hoofddorp de straat op om mensen te peilen over de ontwikkelingen over het loslaten van het gasverbruik. Om daarachter te komen ging hij naar de vrijdagmarkt in hartje Hoofddorp en stelde daar wat vragen over de gasdiscussie. Hij was iets teleurgesteld over de reacties.

Veel mensen hebben de energietransitie niet direct bovenaan hun prioriteitenlijstje staan.

En misschien is dat ook niet zo vreemd. Want waarom is de voorlichting dan wel presentatie over het loslaten van gasgebruik zo gericht op de huishoudens, en ontbreekt dikwijls het kostenplaatje.

In de huidige voorlichting, krijgen wij nu allemaal het boetekleed aan. Dat wij thuis de verwarming laten tierelieren, douchen en ons dagelijks potje op gas koken geeft bijna een schuldgevoel. Gas is fout. Of ligt het wat genuanceerder.

Gas is eigenlijk een redelijk schone fossiele brandstof. Bij verbranding van aardgas komt er geen zwavel dan wel fijnstof vrij. In Nederland zijn 98% van de huizen aangesloten op het gasnet.

En ook ons aardgas wordt gebruikt in België, Duitsland en Noord-Frankrijk.

Dat wij een ommezwaai moeten maken, zeker gezien de ernstige gevolgen van de aardgaswinning in Groningen staat buiten kijf. Maar dan niet alleen dat schuldgevoel opwekken, maar het hele verhaal. Want de kosten voor een energie transitie voor een gemiddeld rijtjeshuis lopen tussen de 18.000 en 20.000 euro. En waar blijft het verhaal over de alternatieven uit de wetenschappelijke hoek? Hoogleraar Richard van de Sanden, van de TU Eindhoven, begrijpt alle emoties over de zaak, maar voorziet ook grote problemen en verstrekkende consequenties bij de keuzes die nu genomen gaan worden. Ook hij ergert zich aan de eenzijdige aandacht om van het gas los te gaan, die nu hoofdzakelijk gericht lijkt op de private huishoudens en zowel industrie, scheepvaart, luchtvaart en chemiebedrijven niet vermelden.

Sectoren die toch echt de grootste afnemers zijn. Hij geeft als voorbeeld dat 40 grote Nederlandse chemiebedrijven 3 miljard kuub Gronings gas verbruiken, gelijk aan afname door 2 miljoen huishoudens.

Ook laat hij zien dat veel energieslurpende zaken niet zo eenvoudig kunnen overstappen op de zogeheten groene stroom. Een Boeing 747 gaan we met stroom niet in de lucht houden.

Maar er zijn legio alternatieven. Schoon gas maken van groene stroom. Ofwel 'kunstgas'. En die kunnen gewoon door de bestaande leidingen lopen.

Beste wethouder voortaan misschien niet alleen bevraging maar ook vertellen hoe een energiezuinig huis bereikbaar te maken voor iedereen. Neem eens een kijkje op: milieudefensie.nl/eerlijkom.

VrouwSimona…

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie