Openbare dorpsraadbijeenkomst

21 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

Wat kan je doen met groen?

Renée Heijmans

BADHOEVEDORP Dat was de hoofdschotel op een openbare dorpsraadbijeenkomst van de Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp (VDB) afgelopen maandag. Een beduidend wat minder grote opkomst dan gebruikelijk, waardoor het lijkt alsof het thema groen de Badhoevedorpers minder aan het hart gaat. De ruim 20 aanwezigen kregen een presentatie te zien van bewoner en actief dorpsraadlid Els Verkaik die een plan heeft voor de invulling van het groen in het oostelijk deel van Badhoevedorp. Ze begon haar presentatie met een oproep aan de aanwezigen om nu in actie te komen, omdat ze zelf uit ervaring weet dat het te laat is als de eerste bomen tegen de vlakte gaan. 'Ik kwam zelf pas in actie toen de bomen in het Wandelbos omgingen maar toen waren alle plannen eigenlijk al in kannen en kruiken. En omdat ik er niet in de buurt woonde kon ik niet eens bezwaar maken.' Vandaar dat zij nu in een vroegtijdig stadium is gaan denken over de bedreiging van het groene wandelpad in Badhoevedorp-Oost.

Het ontwerp voor de wijk Schuilhoeve laat weinig ruimte over voor groen, er zal zelfs groen verdwijnen ten behoeve van water. 'Het zou mooi zijn als we ter compensatie van het wandelbos dit deel behouden en dat er geen extra vijver komt ten koste van bos. De opvang van water kan ook gesitueerd worden in de te bouwen wijk.' Als mogelijke optie noemde Verkaik een klimaatbos: 'Badhoevedorpers kopen zelf een boom en wellicht wil Schiphol wel investeren in een groene buffer tussen Schiphol en Badhoevedorp.' Niet alleen de gemeente geeft invulling aan dit gebied, ook Rijkswaterstaat heeft hier een taak. Verkaik noemde mogelijke opties naast het klimaatbos: een schelpenpad, voetgangersbrug, zwem- of vissteiger, een kunstwerk, een hondenstrand.

De presentatie van Verkaik vertaalde zich onmiddellijk in een strijdplan van lokale bewoners om een avond te organiseren met de buurtbewoners, gemeente en Rijkswaterstaat om hierover gericht in gesprek te gaan. Dorpsraadvoorzitter Anne Marie Kamevaar-Kegel was verheugd over dit initiatief. 'De opkomst was niet zo groot vanavond, maar om met de mensen die er zijn een stap verder te komen, dat is mooi dat het hier ontstaat. Dat is een mooie opbrengst van deze avond.'

Naast het groen was er ook aandacht voor het digitale dorpsplein Hallo Badhoevedorp. De aanwezigen konden onder leiding van Madeleine Lodewijks een workshop volgen om het 'dorpsplein' beter te benutten. Zij vertelde eerst dat dIt platform gebruikt kan worden voor het opzetten van projecten, het melden van activiteiten, maar ook als een lokale marktplaats. 'Het is de bedoeling dat dit als een soort olievlek gaat uitbreiden en via via bekend wordt, je hoort het van de buurvrouw of op de sportclub.' Alle Badhoevedorpers werden opgeroepen een kijkje te nemen op www.hallobadhoeedorp.nl

Naar aanleiding van de vorige dorpsraadbijeenkomst was er nog een succesje te melden: de VDB is door een ambtenaar van vervoer uitgenodigd voor een gesprek met Connexxion.

Onderschrift foto: bij de kaart van Badhoevedorp gingen aanwezigen geïnspireerd in gesprek.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie