VVD: geen voorrang statushouders bij toewijzen woning

24 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Vluchtelingen met een verblijfsvergunning, zogenoemde statushouders, moeten niet langer een urgentieverklaring krijgen voor het toewijzen van een sociale huurwoning. Dat bepleitte VVD-raadslid Pieter Jan de Baat donderdag tijdens een debat in de gemeenteraad.

Het was voor het eerst dat de grootste coalitiepartij VVD de voorrangspositie van statushouders bij de woningtoedeling aan de kaak stelde. De fractie van Forza! In de gemeenteraad vindt al veel langer dat vluchtelingen gewoon achter in de rij van woningzoekenden moeten aansluiten.

VVD'er De Baat zei dat de urgentieregeling voor statushouders niet langer meer nodig is. De rijksoverheid stelt het niet meer als verplichting en volgens De Baat is er in de samenleving steeds minder draagvlak voor.

Wethouder Tom Horn van Wonen vond het een slecht idee van de VVD. Volgens hem komt de gemeente flink in de problemen als de urgentie voor statushouders wordt afgeschaft. Horn zei dat de gemeente een wettelijke taak van de rijksoverheid heeft gekregen om statushouders te huisvesten.

Als dat niet meer met urgentie kan worden gedaan, ontstaat er een enorme achterstand, zo voorzag de wethouder. In dat geval neemt de provincie Noord-Holland de regie in handen en vordert die huurwoningen of misschien wel hotelkamers op kosten van de gemeente. Horn zei te hopen dat die situatie kan worden voorkomen.

De heikele discussie werd gevoerd tijdens een debat over de gemeentelijke huisvestingsverordening. Andere fracties hadden om andere redenen kritiek op deze lokale plannen. Zo stelde CDA-raadslid Herman Koning dat het college in het stuk veel te veel doelgroepen benoemt die bij voorrang een woning zouden moeten krijgen. De CDA'er vond dat wethouder Horn hem niet had kunnen overtuigen van het nut van deze maatregelen.

HAP-raadslid Sophie van de Meeberg vond de termijn voor de aanvraag van een urgentieverklaring veel te lang. Dat duurt nu twaalf weken, maar volgens Van de Meeberg kan dat makkelijk de helft korter. Andere fracties waren dat met haar eens.

Wethouder Horn beloofde de raad nog voor de stemming over twee weken te laten weten wat de financiële gevolgen zijn als de urgentieaanvraag zes weken sneller gaat.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie