'Cameratoezicht bij rommelige brengparkjes'

24 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Er zouden bij wijze van proef bewakingscamera's moeten worden geplaatst bij brengparkjes waar inwoners geregeld hun grof huisvuil dumpen. Dat bepleitte fractieassistent Wil Landzaat van de PvdA donderdag tijdens een discussie in de gemeenteraad over brengparkjes. Volgens Landzaat kan op die manier makkelijker worden achterhaald wie er nu eigenlijk verantwoordelijk zijn voor verpaupering van de parkjes.

Andere fracties hadden wel oren naar het idee van de PvdA, maar verantwoordelijk wethouder John Nederstigt (D66) was niet direct enthousiast. Volgens hem is cameratoezicht vooral een goed middel als er sprake is van verstoring van de openbare orde. Bovendien vroeg Nederstigt zich af of de opbrengst van zo'n maatregel wel opweegt tegen de kosten van de camera's.

Het voorstel van de PvdA kwam aan de orde tijdens een discussie over hoe te voorkomen is dat inwoners hun afval dumpen als de containers vol zijn. VVD-raadslid Rob Koster heeft daar eerder al aandacht voor gevraagd en hij was ook nu initiatiefnemer van het debat.

De VVD'er stelde vast dat strengere handhaving een optie zou kunnen zijn. Koster trok een vergelijking met Singapore, waar je het risico loopt in de cel te worden gegooid als je een stuk kauwgom op straat gooit. Zover wil het raadslid in Haarlemmermeer niet gaan, maar hij vroeg zich wel af of asociaal gedrag niet wat strenger kan worden bestreden.

D66-raadslid Pablo Meegdes stelde vast dat die strenge aanpak op dit moment niet zo veel voorstelt. Uit de antwoorden op eerdere schriftelijke vragen blijkt dat er in de afgelopen twee jaar slechts acht boetes zijn uitgedeeld. "De pakkans is te klein."

Wethouder Nederstigt ziet dat niet zo gauw veranderen. Op papier is vaak nog wel een adressticker terug te vinden maar op ander afval is het doorgaans vergeefs zoeken naar een afzender. Je kunt moeilijk bij alle brengparkjes een opzichter neerzetten, zo vond de wethouder.

De meeste fracties waren het erover eens dat het vooral een mentaliteitskwestie is. Je moet daarom beginnen om kinderen al op jonge leeftijd op te voeden, zo stelde wethouder Marjolein Steffens-van de Water. Zij wees erop dat jongeren bewust worden gemaakt dat je afval niet zomaar op straat dumpt. Dat gebeurt onder meer door scholen brengparkjes te laten adopteren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie