Team TTO in actie tijdens de presentatie.
Team TTO in actie tijdens de presentatie. pr

Fanatiek voor het klimaat: brugklassers staken niet, maar komen in actie

27 maart 2019 om 10:51 lokaal

HOOFDDORP Circulair is meer dan alleen recyclen: Refuse, Reduce, Reuse, Repair, Refurbish and Recycle. Dat was een van de eerste lessen voor de brugklassers van het Haarlemmermeerlyceum tto (tweetalig onderwijs). Voor de tweede maal werd op deze middelbare school '7DaysCircular' georganiseerd: een projectweek over de circulaire economie.

In een circulaire economie worden alle materialen en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Maar deze kennis alleen is niet genoeg. Tijdens de 7-daagse leertocht, werd ook aandacht besteed aan samenwerken, design, impact maken en verandering teweeg brengen. Maandagochtend werd de week feestelijk afgesloten met een tentoonstelling en Awardshow. Gedurende de week hebben leerlingen gewerkt aan oplossingen op het gebied van Living & Mobility, Food & Packaging en Fashion & Electronics.

De thema's zijn niet alleen gekozen, omdat deze sectoren momenteel nog voor een groot deel 'lineair' zijn: take-make-waste, maar ook omdat het dichtbij de belevingswereld van de scholieren staat. Iedereen eet, draagt kleding en gebruikt elektronica, leeft ergens en verplaatst zich. Circulaire economie is een groot onderwerp, en dus is het de uitdaging om het dichtbij de scholieren te houden, aldus Rieta Aliredjo van Stichting Stars Are Circular. Deze stichting heeft het concept bedacht, maakt het programma passend in co-creatie met de school en voert het vervolgens samen met de docenten uit.

Dit jaar was het programma ook een co-creatie met Park 20|20, naast station Hoofddorp. Op dit bedrijvenpark verzorgden het Parkmanagement, Novotel, B/S/H Huishoudapparaten, Meerlanden, Stichting M.E.E.R Groen en Caffé Macchiato op dag 2 (dinsdag 19 maart) samen workshops en gastlessen voor de 250 scholieren. "Duurzaamheid en circulariteit staan centraal op Park 20|20", zegt beheerder André Buikema, "geen betere plek om dat te laten zien!"

Dat de projectweek de scholieren enthousiasmeert voor een groenere planeet is ook goed te zien op Instagram. Ruim 300 berichten zijn geplaatst met #7dchlml2019 door de leerlingen zelf. De motivatie is zeker aangewakkerd door de Karma Punten competitie: spelenderwijs leren.

Klimaatverandering en circulaire economie zijn actuele onderwerpen. René Ouwerkerk, coördinator van de brugklassen, kijkt tevreden naar alle projecten die zijn opgeleverd en uitgestald staan aan meerdere lange tafels en vervolgt: deze week houden we erin! En voor de scholieren die ook na de week verder willen, wordt een Circular Stars Club opgericht.

Wanneer de finalisten pitchen in het Auditorium luistert iedereen met aandacht. Per thema is er een team winnaar. Team 'TTO Let's Go' wint met hun Green Social bus binnen het thema Living & Mobility. In het Engels leggen ze uit dat je kunt betalen voor een busrit door plastic in te leveren. De bus is duurzaam ingericht, met tomatenplantjes om van te snoepen. Het is ook een ontmoetingsplaats. Een circulaire samenleving is ook een inclusieve samenleving.

Met de projectweek wil de organisatie leerlingen bewust maken van de problematiek én de oplossingsrichtingen. Dat lijkt aardig geslaagd

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie