Cees Spronk en Paul Griekspoor in het kleurrijke decor van 'hun' winkel: 'de crisisjaren zijn voorbij.'
Cees Spronk en Paul Griekspoor in het kleurrijke decor van 'hun' winkel: 'de crisisjaren zijn voorbij.' Renée Heijmans

Winkelier uit Badhoevedorp aan het woord: Cees Spronk

1 mei 2019 om 09:52 lokaal

BADHOEVEDORP Badhoevedorp krijgt een nieuw centrum. We laten daarover winkeliers uit het huidige centrum aan het woord. Deze week is Cees Spronk van Groenten- en Fruithandel Spronk, Sloterweg 101-D aan de beurt.

De 55-jarige Cees Spronk denkt dat het nog wel even gaat duren voor het nieuwe centrum een feit is. "Ik schat zo'n acht tot negen jaar. Dan loop ik tegen de 65 en dan is het voor mij niet meer te doen om te investeren in een nieuwe locatie." Zijn beoogde opvolger Paul Griekspoor, die al 25 jaar bij Cees werkt, zal in de zaak op een nieuwe locatie flink moeten investeren.

INVESTERING "Een nieuwe groentezaak brengt al gauw een investering van drie ton met zich mee: toonbank, keuken, koelcel, tel maar op." Cees vreest ook dat de huren in een nieuw winkelcentrum veel hoger uit gaan vallen. "Mijn broer moest in Velserbroek 3600 euro huur per maand gaan betalen. Dat betekende heel veel uren investeren en bijspringen van zijn vrouw. Maar uiteindelijk moest hij toch noodgedwongen stoppen."

Geleidelijk aan is hij wat immuun geworden voor nieuwe plannen. "Er zijn al zoveel plannen langs gekomen: de Hema op verschillende locaties, een heel nieuw winkelcentrum jaren geleden; en ook nu blijft het voor mij onduidelijk wat er gaat veranderen." Doordat de snelweg er niet meer is ontbreekt er wat hem betreft een buffer tussen de twee winkelgebieden. "We hebben hier twee groenteboeren, twee slagers en twee bakkers, die allemaal een deel van het dorp bedienen. Dit is een unieke situatie. Maar dat past straks niet samen in één winkelcentrum."

STADSHART Als het aan hem lag zou hij het liefst blijven zitten op de huidige stek. "In het winkelcentrum ga ik minder goed draaien: wellicht wat meer klanten, maar daar staat ook meer huur tegenover. Maar dan denk ik alleen aan mezelf en ik vind dat het dorp ook wel een mooi stadshart verdient met groen en zitjes."

Al 35 jaar werkt Cees Spronk op deze locatie. "Aanvankelijk huurde mijn vader het pand van Hans Groeneweg, de melkboer. Na vijf jaar mocht ik het van mijn vader kopen, ik betaalde daar toen 160.000 gulden voor, een heel bedrag. Maar ik had mijn winkel erin, dus voor mij was het die prijs wel waard." Hij is eigenaar van het pand, maar pacht de grond waarop de winkel staat van de gemeente. "Dat loopt in contracten van vijf jaar, dus tot 2023 zit ik goed."

KWALITEIT Hij voelt zich een echte 'Badhoevenees'. "Twaalf uur per dag, zes dagen per week ben ik hier. Ik woon in Spaarndam, maar daar slaap ik alleen!" Als winkelier in Badhoevedorp is het niet altijd makkelijk. "Er is weinig winkelend publiek, mensen bestellen op internet en vaak werken mensen allebei." Aan de andere kant krijgt hij meer klanten uit de regio. "Uit Aalsmeer, Hoofddorp en Amsterdam. In Osdorp is haast geen Hollandse groenteboer meer te vinden, dus komen ze hier." Ook merkt hij dat de crisisjaren achter ons liggen. "De mensen zijn nu niet bang meer om een doosje aardbeien van 6,95 euro te kopen. Ze kiezen voor kwaliteit, de mensen zijn weer wat luxer geworden."

Renée Heijmans

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie