Bij het monument op de rotonde achter het Raadhuis worden elk jaar bloemen gelegd.
Bij het monument op de rotonde achter het Raadhuis worden elk jaar bloemen gelegd. Jos van Rooijen

Doden eervol herdacht in Haarlemmermeer

1 mei 2019 om 07:00 lokaal

HAARLEMMERMEER Leden van het college en de gemeenteraad zijn zaterdag 4 mei aanwezig bij de dodenherdenking. Op de verschillende locaties zijn er sprekers en zorgen ook kinderen voor een bijdrage, onder andere middels het voorlezen van een gedicht. Een greep uit het programma.

Zaterdag 4 mei vindt de jaarlijkse Dodenherdenking plaats in Hoofddorp. Tijdens het binnenprogramma (van 19..00 tot 19.45 uur) in de Burgerzaal van
het Gemeentehuis, zal het Haarlemmermeers Mannenkoor 'Zang en Vriendschap' ( HMZV) een 5-tal liederen ten gehore brengen dat aansluit bij het karakter van de plechtigheid alsmede bij het thema van dit jaar, dat luidt: 'In vrijheid kiezen'. Daarna worden bloemen gelegd bij het monument op de rotonde achter het Raadhuis. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte en daarna wordt gezamenlijk het Wilhelmus gezongen.

Op zaterdagavond 4 mei a.s. om 20.00 uur wordt er bij het CRASH Luchtoorlog –en Verzetsmuseum '40-'45 in Aalsmeerderbrug op het fortterrein de Dodenherdenking gehouden bij het 'Missing Man Salute' monument. Op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei is het museum geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Een bevrijdingscolonne van militaire voertuigen op deze dag door de Haarlemmermeer rijden maakt een korte tussenstop bij het museum voor een fotomoment met en voor het publiek.

BADHOEVEDORP De dodenherdenking begint in Badhoevedorp als ieder jaar in zorgcentrum De Meerwende, Kamerlingh Onneslaan 131. Om 15.00 uur wordt een samenkomst gehouden in de kapel. Er is een programmaboekje, gedichten worden gelezen, vertrouwde muziek zal klinken. Paul Boersma, interim-voorzitter van het 4 mei comité Badhoevedorp-Lijnden, spreekt. De plechtigheid wordt afgesloten buiten bij de vlag voor het tehuis en met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus.

In de Pelgrimskerk aan de Havikstraat begint om 19.00 uur een bijeenkomst die is georganiseerd door de plaatselijke Raad van Kerken. Het thema is: In vrijheid kiezen. Aansluitend begint om 19.45 uur de herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Snipstraat. Spreker is Piet Hagen, Badhoevedorper en journalist. Hij schreef recent een boek over de journalistiek in de oorlogstijd en zal hierover vertellen.

Leerlingen van groep 7 van de Oranje Nassauschool betrekken de erewacht. Het bloemendefilé sluit de dodenherdenking af. Het Kennemer Koper Kwartet van Martin de Rijk blaast om 19.58 uur de Taptoe en verzorgt ook de passende muziek tijdens het defilé.

VIJFHUIZEN In dorpshuis d'Oude Waterwolf in Vijfhuizen is er om 19.30 uur een korte bijeenkomst, om 19.40 uur gevolgd door een stille tocht naar het monument op de hoek Zijdewinde/Rowlandstraat. Een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur houdt een toespraak waarna het Taptoe-signaal klinkt en 2 minuten stilte in acht wordt genomen. Gevolgd door het zingen van het Wilhelmus en bloemlegging. Na deze herdenking bestaat de mogelijkheid mee te lopen naar het Nationaal Monument MH17 waar, zoals vorig jaar voor het eerst, een korte plechtigheid wordt gehouden. Er zijn bloemen die op het monument gelegd kunnen worden en enkele zangers van koren uit Vijfhuizen zingen a capella twee liederen. Wie dat wil mag meezingen, als ultieme kreet om bezinning: ‘Dona nobis pacem’ en ‘Imagine’ van John Lennon.

HALWEG In de Kleine Kerk aan de Wilhelminastraat in Halfweg begint om 19.00 uur de herdenkingsdienst. Aansluitend gaat een groep naar het in 1950 onthulde verzetsmonument op de hoek van de Dubbele Buurt en de N200. Namens de gemeente houdt wethouder Jurgen Nobel hier een toespraak. De andere groep gaat naar het monument op de hoek Dennenlaan/Wilgenlaan. Hier spreekt raadslid Paul Meijer. Op beide locaties volgen na de toespraak de 2 minuten stilte, het Wilhelmus en de bloemlegging.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie