v.l.n.r. Bedrijfsleider Jeroen Turenhout, Gebiedsassistent Fred Heisterkamp en Omgevingsmanager Leontien Benders overhandigen namens DURA Vermeer de 1e Buurt AED van Tudorpark aan initiatiefnemer Harry Schuit.
v.l.n.r. Bedrijfsleider Jeroen Turenhout, Gebiedsassistent Fred Heisterkamp en Omgevingsmanager Leontien Benders overhandigen namens DURA Vermeer de 1e Buurt AED van Tudorpark aan initiatiefnemer Harry Schuit. pr

Buurt AED in Tudorpark

17 mei 2019 om 15:10 lokaal

HOOFDDORP  Je zult maar een hartstilstand krijgen en er is geen AED binnen 6 minuten bij je. Met dit in zijn achterhoofd en na een ervaring tijdens een reanimatie aan de Toolenburgse plas, bedacht Harry Schuit, bewoner van Tudorpark, om geld in te zamelen voor een eigen Buurt AED, een succesvolle samenwerking tussen Philips en de Hartstichting.
"Tijdens deze reanimatie besefte ik maar weer al te goed dat het leven zo ontzettend breekbaar is. Iedereen hoort daarom bij een benodigde reanimatie binnen 6 minuten aangesloten te kunnen zijn op een AED. Het geeft weliswaar geen garantie, maar het slachtoffer heeft in ieder geval een betere kans om te overleven, en die kans, daar gaat het om!" vertelt Harry Schuit.
Via de website www.buurtaed.nl klik je eenvoudig op Start Actie en binnen 2 minuten kun je al starten met geld inzamelen. Philips doneert al € 1000,00 zodat je als buurt een vliegende start maakt.
Voor de resterende € 1760,00 heb ik de link van de actie op onze besloten facebookgroep gezet. Iedereen omarmde het initiatief en binnen korte tijd was het benodigde bedrag bij elkaar."

Hoe werkt een Buurt AED?
Wanneer via 112 is vastgesteld dat het om een mogelijke hartstilstand gaat, worden de burgerhulpverleners die zich dicht bij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Als vrijwilliger ontvang jij een bericht op je telefoon, per app of sms. Je wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare AED op te halen en dan ter plaatse te gaan. Iedereen vanaf 18 jaar en ouder en in het bezit van een reanimatiediploma kan Burgerhulpverlener worden. Dit kun je doen door je aan te melden via de website van de Hartstichting. Wanneer je wordt geaccepteerd als vrijwilliger kun je dus ingezet worden.

Steun van Dura Vermeer
"Het uiteindelijke plaatsen van de AED vroeg om nauw overleg met medebewoners en in ons geval ook een VVE. Doordat de locatiebepaling van de AED toch wel wat meer afstemming vereiste heb ik Dura Vermeer om hulp gevraagd en zo kwam ik met Jeroen Turenhout en Fred Heisterkamp in contact. Meteen kwam alles in een stroomversnelling en dankzij Dura Vermeer beschikken we nu over een AED op een goed bereikbare plek voor de Tudorparkbewoners van het eerste uur."

Meer Buurt AED's nodig
Harry vervolgt; "In Hoofddorp zijn er op dit moment slechts 6 Buurt AED's geplaatst welke reeds aangesloten zijn op het landelijke netwerk. Dat is veel te weinig. In onze gemeente zouden dat er op zijn minst 60-100 moeten zijn wil je bij een inzet iemand binnen 6 minuten aangesloten hebben op een AED. Je overlevingskans stijgt namelijk aanzienlijk wanneer je binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. Daarom roep ik bij dezen iedereen die in zijn of haar buurt ook een AED wil hebben op om naar de website van BuurtAED te gaan en de actie direct te starten. Bespreek wel vooraf met andere bewoners op welke exacte plaats je wilt dat hij komt te hangen en spreek ook goed af, niet onbelangrijk, welk bedrijf hem gaat plaatsen. In ons geval heeft Dura Vermeer het grootste deel van de plaatsingskosten op zich genomen, waarvoor wij hen zeer erkentelijk zijn."

Meer info over de BuurtAED?
www.buurtaed.nl
www.hartstichting.nl
www.hartslagnu.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie