Het basisteam van de boottochten: Anneke, Nel, Dick en Map.
Het basisteam van de boottochten: Anneke, Nel, Dick en Map. Trudy Witteman

Balen in Badhoevedorp: 15 juni laatste boottocht Rode Kruis

10 juni 2019 om 16:32 lokaal

BADHOEVEDORP Na ruim een halve eeuw komt er een eind aan de jaarlijkse boottocht van het Rode Kruis. Een begrip in Badhoevedorp. Zaterdag klinkt voor de laatste maal het vertrouwde 'welkom aan boord'.

Niet alleen Badhoevedorp baalt. Overal in ons land wordt achter activiteiten als deze een punt gezet. Het Nederlandse Rode Kruis gaat zich volledig richten op haar kerntaken: opleidingen EHBO, hulp bij rampen en het vergroten van de zelfredzaamheid van mensen om zolang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Boottochten horen daar niet bij. "Heel spijtig. Ook voor de vele vrijwilligers. Een grote groep mensen laat je in de kou staan. We hebben er zóveel goed werk mee gedaan", klinkt het uit de mond van Jan Pieter Bart, Nel Biemond en Dick van Rooijen die met koffie op tafel terugblikken op de lange reeks van vaartochten die met steeds zo'n 150 deelnemers een groot succes waren. Na zaterdag is het uit met de pret. Geen onvergetelijke dag meer voor senioren, voor mensen die aan huis gebonden, voor mensen die alleen zijn komen te staan. Niet langer koffie met gebak, borreltje, luxe lunch, tombola met rijke prijzentafel ruimhartig bijeengebracht door Badhoevedorpse ondernemers.

Jan Pieter noemt de boottochten 'een fenomeen' waar hij vanaf ongeveer het begin bij betrokken is geweest. Tot hij er tien jaar geleden noodgedwongen mee moest stoppen. "De afvaart was destijds bij de loswal bij de Sloterweg en de soep en de belegde broodjes werden klaargemaakt in het kantoor van het gasbedrijf aan de Amersfoordtlaan. De boot huurden we van Avifauna, een van de eerste rondvaartboten van Nederland. De belangstelling was enorm. Voor veel mensen het enige uitje dat ze hadden." Nel Biemond die ruim veertig jaar bij de boottocht betrokken is, vertelt: "Vroeger kwamen we via de kerken en de huisartsen aan de namen van de deelnemers. Dat mag niet meer. Gelukkig kennen de huidige organisatoren Map Croes, Anneke de Jongh, Dick van Rooijen en ik heel veel mensen die ervoor in aanmerking komen. De vaartocht is een jaarlijkse reünie."

PRACHTIGE VERHALEN Nog steeds halen vrijwilligers de deelnemers van huis op. Goed voor een lange colonne van tachtig auto's. "Die kun je niet op de dijk laten stoppen", weet Dick. "Om die reden ligt de boot aan de kant van het Amsterdamse Bos. Daar zijn voldoende parkeerplaatsen." Het zilveren jubileum met de KLM Harmonie meevarend op een ponton, het rampjaar 1992 toen de boot kapot bleek te zijn en pas na een halve dag bellen een andere boot gevonden werd, de deelnemer met een eigen medicijnfles waar jenever in bleek te zitten, Het zijn prachtige verhalen die klinken. Ze zijn geschiedenis geworden.

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie