Flexibele ondernemers, starre regels

Lokaal Deel je nieuws

19 november, de Dag van de Ondernemer. Zoals een wethouder verwoordde: ‘Onze ondernemers zorgen voor welvaart, groei en banen’. Ik lees geld, meer geld en nog meer geld. Is dat alles waar wij ondernemers voor zorgen? Zorgen de ondernemers niet voor veel meer dan dat? Als ondernemer zie ik dagelijks dat ik voor verbinding zorg. Verbinding tussen mensen, vriendschappen die ontstaan, een helpende hand die wordt geboden. Ook zie ik groei in mijn onderneming, geen groei in de vorm van geld, maar groei in ontwikkeling, groei in vaardigheden die de mensen eerst niet beheersten en nu wel. Een groei in zelfvertrouwen.

Ondernemers zorgen voor veel meer dan alleen economische groei. Daarom moeten ondernemers ook de mogelijkheden krijgen om, juist in de huidige omstandigheden, te kunnen blijven doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Mogelijkheden die hier en daar wat verruimd of versoepeld zouden moeten worden, door bijvoorbeeld eens aandachtig te kijken naar bestemmingsplannen; passen de jaren geleden gemaakte bestemmingsplannen nog bij de huidige ondernemersbehoeften? De wereld verandert en de afgelopen 20 maanden is die verandering drastisch geweest. Als ondernemer moet je flexibel zijn om met die veranderingen mee te kunnen gaan. Maar als de gevestigde orde nog niet de kleinste verandering wenst door te voeren, dan loop je als ondernemer vroeg of laat vast in waar je goed in bent: ondernemen. Aan de ene kant duizenden vierkante meters lege kantoor- en bedrijfspanden, aan de andere kant de ondernemers die te horen krijgen dat ze zich daar niet mogen vestigen in verband met het bestemmingsplan. Bestemmingsplannen voor panden zonder invulling, dus zonder bestemming.

Wij moeten en willen ondernemen, want wij zorgen voor welvaart, groei en banen. Maar láát ons dan ook ondernemen! Werk mee aan de mogelijkheden om ondernemers te laten groeien in plaats van hen beperkingen op te leggen. Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen. Denk als een ondernemer. Voor welvaart, groei en banen. Voor verbinding.

advertentie
advertentie