Afbeelding
Ton Hofstra Fotografie

Springpaarden smaakmakers op Concours Hippique

15 juni 2018 om 20:20 lokaal

HOOFDDORP Tijdens het Concours Hippique - vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juni - nemen de springpaarden en pony's en hun ruiters een belangrijke plaats in op het programma. Op alle drie de concoursdagen staan er prachtige springparcoursen opgesteld in de hoofdpiste.

Voor de jongste ruiters en hun pony's staan de hindernissen op nog geen halve meter hoog. Voor de meest ervaren ruiters en hun paarden staan de hindernissen op zondagmiddag wel 1.50 meter hoog. Gedurende de drie dagen concours zal ook alles daar tussen in voorbij komen.

TOPPER UIT HAARLEMMERMEER Kim Hoogenraat is een zeer succesvol springamazone die woont aan de Hoofdvaart in Lijnden. Vorig jaar won dit talent het Nederlands kampioenschap voor de Young Riders (tot 21 jaar) en kwam ze ook in actie tijdens Concours Hippique. In de belangrijkste rubriek, de Grote Prijs op zondagmiddag, werd Kim toen derde. Kim is enthousiast over de wedstrijden: "Ik heb vorig jaar meegereden en vond het toen een super mooi concours. Het zag er allemaal super uit, de parcoursen waren mooi en er deden veel goede ruiters mee. Het is ook leuk om voor zoveel publiek te rijden, dat gebeurt bij ons niet altijd en maakt het allemaal toch net even mooier. Dit jaar kan ik helaas niet. Ik mag voor het eerst aan de start komen op een groot internationaal viersterren concours in Geesteren en die kans mag ik niet voorbij laten gaan. Ik hoop dat ik volgend jaar er weer bij kan zijn."

PARCOURSBOUWER Marco de Jong is de ontwerper van de parcoursen die deze dagen zijn opgesteld, een functie die meer omvat dan alleen wat obstakels neerzetten. De Jong is enthousiast over het evenement in het Haarlemmermeerse Bos. "Ik ben vele jaren lid geweest van Rijvereniging Kapitein van de Wal in Hoofddorp. Het concours hippique was toen altijd een van de hoogtepunten van het jaar. Daar wilde iedereen aan meedoen. Ik deed al mee met mijn pony's op het oude concours terrein en later met de paarden op de locatie in het Haarlemmermeerse Bos. Het concours had altijd echt aanzien, als je daar goed reed, kon je tevreden zijn. Naast de paarden was het toen ook de gezelligheid en hele entourage er omheen, dat was echt bijzonder. Later reed onze dochter ook op het concours en ook voor haar was het altijd speciaal. Toen het concours van de agenda verdween vonden we dat ook echt jammer."

Nadat hij jaren heel actief was als ruiter in de paardensport, ging Marco zich steeds meer toeleggen op de begeleiding van zijn dochter Sanne en op het ontwerpen van parcoursen. Toen hij vorig jaar werd benaderd om op te treden als parcoursbouwer, zei hij dan ook al snel zijn medewerking toe. "Het ontwerp van een parcours is bepalend voor een wedstrijd. Uiteraard zijn er heel veel componenten die een wedstrijd maken tot wat hij is, maar de opstelling van de hindernissen is voor de ruiters heel belangrijk. Als parcoursbouwer kijk je naar waar je de hindernissen opstelt in een piste, op welke afstanden van elkaar je ze plaatst en of het allemaal een logisch geheel vormt, dat is vaak een hele puzzel. Daarbij moet je ook nog goed rekening houden met welke hindernis waar staat."

VARIATIE "Per klasse waarin ruiters rijden is de maximale hoogte van de hindernissen vastgesteld, daar kun je als parcoursbouwer niet zo veel mee doen. De afstanden tussen de hindernissen kunnen we wel zo maken dat ruiters moeten laten zien dat ze hun paard goed onder controle hebben. Een paard maakt in principe galopsprongen van 3,5 meter, aan de ruiter om te zorgen dat een paard bij de ideale afzet gebracht wordt. Als parcoursbouwer gebruik je die wetenschap door bijvoorbeeld een afstand tussen hindernissen zo te maken dat de ruiter moet zorgen dat zijn paard wat grotere of kleine galopsprongen maakt. Voor de wedstrijd verkennen de ruiters ook altijd het parcours. Ook het rijden van de exacte lijn in de bochten is minder eenvoudig dan je denkt als je boven op een dier zit dat al snel 550 kilo weegt en heel veel power heeft. De samenwerking tussen ruiter en paard is wat de paardensport ook zo boeiend maakt. Zonder goede samenwerking en communicatie met zijn paard, kan een ruiter niets."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie