HALFVOL/HALFLEEG
HALFVOL/HALFLEEG NVT

De voorstelling HALFVOL/HALFLEEG van Merijn van Beusekom

1 juni 2023 om 10:43 Lokaal Deel je nieuws

In HALFVOL/HALFLEEG zie je een persoonlijke worsteling met depressie. Een onderzoek naar perspectief dat, ironisch genoeg, afgebroken moest worden wegens een gebrek aan perspectief. Hoewel de schapen bij de Batterij destijds veel vreugde brachten, was het niet genoeg om het glas halfvol te zien. Driekwart jaar later is er een andere kijk op dingen: een meer kleurrijk geheel.

Merijn van Beusekom is theatermaker met een voorkeur voor multidisciplinair werken - en het liefst op locatie. Haar werk kenmerkt zich als beeldend, sferisch en absurdistisch. De tragische mens, zoals die in de filosofie beschreven wordt, staat veelal centraal. Daarin schroomt ze niet om haar eigen tragiek af en toe ten toon te stellen.

De performance HALFVOL/HALFLEEG van theatermaker Merijn van Beusekom wordt op 11 juni meerdere malen uitgevoerd tussen 11:00 - 17:00 uur bij GinDs aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp.

____________

Tijdens haar residentie bij GinDS vertrekt Merijn vanuit het gegeven perspectief. Het maken van theater is voor haar als het maken van een compositie. ‘Ik kies zorgvuldig beeld, woord, beweging, licht, geluid en stilte en zet dit in een bepaalde volgorde. De speelvloer zie ik als een leeg canvas’. Bij GinDS is er op locatie al een canvas met een heel interessant lijnenspel. De lange dijk met het fietspad ernaast, de rijen bomen, de driehoekige vormen van het exterieur van de Batterij en het gangenstelsel van de bunker zelf. Bovenop de dijk spreekt het perspectief tot haar verbeelding. ‘In eerste instantie heeft dit een beeldend component, maar het staat al gauw metafoor voor meer. Perspectief betekent iets van een bepaalde kant belichten, of in de verte kijken, naar een stip aan de horizon. En er is een verdwijnpunt bij perspectief, terwijl je juist niet wil dat er iets verdwijnt maar dat er perspectief geboden word. En, kan er ook iets tevoorschijn komen uit dat verdwijnpunt?’

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie