Afbeelding
Trudy Witteman

Hoog bezoek voor 100-jarige Rie Sloot-Sprenkels

29 januari 2023 om 17:28 Mensen

ZWANENBURG Een felicitatie van de Koning van Nederland, een bezoek van de ‘Koningin’ van Haarlemmermeer. Het overkwam Rie Sloot-Sprenkels op 28 januari, de dag dat zijn haar honderdste verjaardag vierde.

Feest in zorgcentrum Eigen Haard waar Maria Antonia Sloot-Sprenkels haar eeuwfeest viert. Samen met haar kinderen, schoonkinderen, acht kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Het felicitatiebezoek van burgemeester Marianne Schuurmans is een grote verrassing voor haar. Net als de felicitaties van Koning Willem-Alexander en van zijn commissaris in Noord-Holland, Arthur van Dijk.

Als de bloemen zijn overhandigd voert de eeuweling een geanimeerd gesprek met de burgemeester over vroeger. Heel leuk vind de jarige job het. Net zoals ze geniet van alle aandacht en de familie om zich heen.

KLEDING De wieg van de jarige job stond in Ossendrecht. Geboren in een gezin met vier broers en één zus. Haar vader was boer en toen Rie een jaar of twaalf was is het gezin naar Amstelveen verhuisd waar haar vader ging werken in de wegenbouw. Rie is coupeuse geworden. “Van de lappen stof die de dames kochten maakte mijn moeder vooral kleding”, vertelt dochter Lia (67) die in Zwanenburg woont. Betrekkelijk kort na de oorlog ontmoette Rie op een dansavond bij Libregts aan de Nes in Amsterdam Gerrit Sloot uit Sloten, zoon van een tuinder aan de Osdorperweg. Zijn ouderlijk huis staat er nog en ook is het smalspoor door de voormalige tuinderij nog te zien waarover de lorries met groenten reden.

De ontmoeting op de dansvloer mondde uit in een huwelijk in 1949 Na eerst het burgerlijk huwelijk volgde korte tijd later op 14 juli het kerkelijk huwelijk. Dit nadat zij een woning hadden gekregen op de De Wittenkade. Daarna volgde een aantal andere adressen in de hoofdstad. Alle kinderen, drie jongens en één meisje, mogen zich Amsterdammer noemen.

GROENTETUIN Nadat de kinderen waren uitgevlogen verhuisden Gerrit en Rie in 1991 naar Wernhout. Op de grens met België had hun oudste zoon Gerard een leegstaande boerderij gekocht waar hij met zijn gezin ging wonen. De stal toverde hij om tot een prachtige driekamerwoning voor zijn ouders. Het beviel hen uitstekend daar. Rie, terug op West-Brabantse grond, zorgde voor de kippen. Gerrit werd lid van een biljardclub en begon met een groentetuin. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, tenslotte. 

ZORG Na het overlijden van Gerrit heeft Rie tot 2018 in haar stalhuis gewoond. Dit dankzij de goede zorgen van haar schoondochter Geeske die als mantelzorger fungeerde. Toen die zorg haar teveel werd, ruimde Lia in haar huis een plek in voor haar moeder. Dit in afwachting van verhuizing naar woonzorgcentrum Eigen Haard. Lia wilde haar moeder graag bij zich in de buurt hebben. 

“Ze heeft ruim twee jaar bij me ingewoond. In juni 2020 is ze verhuisd naar Eigen Haard”, kijkt Lia terug op een bijzondere periode in haar leven. Zorg is ze blijven verlenen. “Ik breng haar elke avond naar bed en we gaan veelvuldig buiten wandelen. Moeder is lichamelijk nog hartstikke goed. Ondanks haar hoge leeftijd gebruikt ze nog geen enkele medicijn. Helaas lijdt ze aan vascolaire dementie waardoor haar korte termijn geheugen haar in de steek laat. Dat is heel jammer. Maar ik weet zeker dat ze ontzettend genoten heeft van haar verjaardag.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie