Lage rente: oversluiten of rentemiddeling?

Ondernemend

HAARLEMMERMEER Huiseigenaren die voor een langere tijd een rentevaste periode hebben afgesloten bij hun hypotheekverstrekker kunnen toch profiteren van de huidige lage rente. En dat is goed nieuws, want bij de huidige lage rente valt honderden euro's per jaar besparen. Het oversluiten van de hypotheek kan bij de eigen bank of een andere geldverstrekker. Maar pas op, het is wel belangrijk om eerst op te vragen hoe hoog de boete bij oversluiten precies is! Want dat kan in de papieren lopen. De boeterente is overigens wel fiscaal aftrekbaar.

Sommige banken bieden als alternatief rentemiddeling aan. Men betaalt dan het gemiddelde van de actuele rente en de rente die men nu betaalt en heeft vastgezet.

Het kan goedkoper zijn dan oversluiten, omdat men geen volledig nieuwe hypotheek afsluit en bepaalde kosten dus niet hebt. Maar het hoeft niet perse de hoogste besparing op te leveren. Laat u dus goed voorlichten en adviseren alvorens de stap naar oversluiten of rentemiddeling zetten.

Er zijn nu nog maar weinig banken die rentemiddeling aanbieden. Dat komt omdat het belastingtechnisch allemaal erg onduidelijk is en administratief erg ingewikkeld. Daar komt volgens Staatssecretaris Wiebes van Financiën vanaf 2016 verandering in.

advertentie
advertentie