28 januari 2016 om 00:00 Ondernemend

Circulaire samenleving komt weer een stap dichterbij

Drinkpakken worden sinds deze maand in de gemeente Haarlemmermeer samen met het plastic ingezameld. Drinkpakken kunnen 100% gerecycled worden en hoeven nu niet meer met het restafval worden verbrand. De circulaire samenleving waarin alle bruikbare stoffen uit afval ook daadwerkelijk herbruikt worden, komt hiermee weer een stap dichterbij. Uiteindelijk doel is om het restafval per huishouden tot het minimale terug te dringen en om grondstoffen uit het huishoudelijk afval te halen en te gebruiken voor nieuwe producten.

Plastic en drinkpakken worden 100% gerecycled

Nadat Meerlanden het plastic en de drinkpakken heeft ingezameld, worden deze soorten verpakkingsmateriaal van elkaar gescheiden bij afvalspecialist Suez in Rotterdam. Het plastic wordt vervolgens gesorteerd in zes verschillende materiaalsoorten die weer als grondstoffen worden verwerkt en waarvan nieuwe producten worden gemaakt zoals fleece kleding, tennisballen en speeltegels in openbare speeltuinen. De techniek is nu zo ver dat bij drinkpakken papier, folie en aluminium van elkaar kunnen worden gescheiden en worden verwerkt tot grondstof. Zo wordt bijvoorbeeld van drinkpakken WC-papier gemaakt.

Drinkpakken bij het plastic in de container

In de verzamelcontainer voor plastic in de buurt mogen nu ook alle soorten drinkpakken. Dus sap- en zuivelpakken, drinkpakjes en pakken voor soep en sauzen. Plastic verpakkingen zijn onder andere plastic flessen, tassen en verpakkingen voor vleeswaren en kaas. Belangrijk is wel dat de plastic verpakkingen en de sap- en zuivelpakken helemaal leeg zijn.

Beginvanietsmoois.nl

Op beginvanietsmoois.nl staat een volledig overzicht van wat bij plastic en drinkpakken mag. Verder vindt men hier informatie, regionaal nieuws en tips om goed te sorteren waardoor restafval wordt voorkomen. Het informatieplatform laat zien hoe door materialen beter te sorteren verspilling wordt tegengegaan en grondstoffen telkens opnieuw benut kunnen worden. Want hoe beter restafval wordt verminderd hoe meer grondstoffen, energie en producten gemaakt kunnen worden.

[fotobijschrift:

Om deze nieuwe stap naar de circulaire samenleving te markeren, gooiden wethouder duurzame economische ontwikkeling, John Nederstigt en algemeen directeur Meerlanden, Angeline Kierkels symbolisch een drinkpak in de verzamelcontainer voor plastic verpakkingsmateriaal.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie