Zijn wie je bent, dat is geluk!

31 maart 2016 om 00:00 Ondernemend

Voor mij is dat de kern van mijn werk als haptoterapeut. Het is zo waardevol om echt te mogen zijn wie je bent, met alles wat daar bij hoort. Je kwaliteiten, maar ook je valkuilen en je imperfecties. Eén van de uitgangspunten van haptotherapie is dat je mensen helpt om hun eigen waarde te ontdekken. Gezien en gehoord worden als mens. Dat willen we uiteindelijk allemaal.

Loslaten en acceptatie

Vroeger was ik voornamelijk bezig om te voldoen aan wat ik dacht dat de verwachtingen van anderen waren. Haptotherapie leerde mij om te voelen: wat wil ik? Dat voelt als een keuze. En een keuze hebben voelt als bevrijding.

Durven loslaten. Ik moest het leren. Het loslaten van normen waaraan ik dacht te moeten voldoen. Ik mocht niet bang, boos of verdrietig zijn. Ik moest alles meteen kunnen en dat zonder fouten! De lat lag zo hoog dat ik er nooit aan kon voldoen. Ik leerde met een mildere blik naar mezelf te kijken en mijn gevoelens te accepteren. Door me bewust te zijn van wat ik voel, ben ik beter in staat om te bepalen wat bij mij past, waar ik blij van word en waar ik energie van krijg, om die lat te leggen waar hij hoort: namelijk op de juiste hoogte.

Gevoelens

Emoties spelen bij een ieder van ons een bepalende rol in het dagelijks leven. Emoties hebben invloed op hoe je je gedraagt, beweegt, reageert, werkt, opvoedt, op hoe je leeft. Elke dag is anders en je gevoelens, gedachten en handelen ook.

Wat je voelt heeft invloed op hoe je denkt en wat je doet. Maar omgekeerd ook! Wat je denkt heeft invloed op hoe jij je voelt. En wat je doet (of niet doet) heeft invloed op wat je denkt en voelt.

Om over jezelf te leren moet je soms uit je eigen veilige 'ik' stappen. Veel mensen laten zich weerhouden van misschien wel de belangrijkste stappen omdat er een berg aan angst (of onzekerheid) in de weg staat.

Ik leerde om te zien dat angst ook positief kan zijn. Het zorgt er zelfs voor dat je in leven blijft! Dat je op de juiste momenten voorzichtig of alert bent. Maar ook dat je afstemt op de mensen om je heen en op wat er in je directe omgeving gebeurt.

Ik wil je laten ervaren dat je met angst ook van alles kunt doen. Met knikkende knieën, zweet op je rug en een trillende stem kom je een heel eind! Spreken in een groep, jezelf openstellen en kwetsbaar durven zijn; als je accepteert dat je bang bent, belemmert die angst je minder dan je denkt.

Door inzicht te krijgen in je patronen en ruimte te maken voor je diepste gevoelens zit je weer lekker in je leven. Of anders. Of ontdek je iets nieuws aan jezelf. Durf je vrijer te leven of help je jezelf uit een patroon te ontsnappen.

Heb je vragen, wil je meer informatie of ben je nieuwsgierig of haptotherapie iets voor je is? Bel, mail of maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Tjitske Wilken werkt als GZ-haptotherapeut bij Fysiocentre Haarlemmermeer in Nieuw Vennep

Telnr.: 0252-689787, e-mail: tjitske@fysiocentre.eu

Lees het complete verhaal op www.fysiocentre.eu/nieuws

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie