Just Justa fotografie
Just Justa fotografie www.just-justa.nl

In Haarlemmermeer 1430 jongeren potentiële drugscrimineel.

Overig Deel je nieuws

In de gemeente Haarlemmermeer wonen 1430 jongeren tussen de 8 en 23 jaar die een grote kans hebben om in de drugscriminaliteit te belanden. Het gaat om 4,5 procent van alle jongeren in de gemeente. “Dit zijn geen cijfers om trots op te zijn. Er is veel werk aan de polder om deze jongeren voor ons te winnen,” zegt PvdA fractievoorzitter Fouad Sidali.

De Fractievoorzitter van de PvdA pleitte tijdens de algemene beschouwingen afgelopen donderdag 30 juni nog ervoor om niet te bezuinigingen om ambulante jongerenwerkers. Deze nieuwe cijfers van Zicht op Ondermijning die door onderzoeksredactie van RTL Nieuws op een rij zijn gezet sterken het verhaal van de PvdA. “We zullen alle zeilen bij moeten zetten om deze jongeren weg te halen uit het drugsmilieu. In mijn bijdrage gaf ik aan dat het gaat om jongeren die zelfmoord willen plegen maar dit kunnen natuurlijk ook jongeren zijn die zich in de drugswereld begeven. Het zijn vaak ook zeer jonge jongeren,” aldus Sidali. 

In de vorige coalitie waar de PvdA deel van uitmaakte werden de bezuinigingen ingevoerd. Sidali: “We hadden toen een enorm tekort in onze begroting van wel 17 miljoen euro voor het jaar 2025. Nu hebben we een plus van 18 miljoen euro. We zien dat de huidige coalitie kiest voor een verzachting van de bezuinigingen met 2 miljoen maar dan voor alle bezuinigingen, dus niet alleen bezuinigingen op het sociaal domein,” aldus Sidali. De PvdA-er vreest dat de bezuiniging die de coalitie nu voorstelt een druppel op de gloeiende plaat is voor het sociaal domein.. 

De PvdA wil meedenken en doen om Haarlemmermeer beter en mooier te maken. Vanuit de oppositie wil de partij zich inzetten om de  samenwerking aan te gaan met coalitie- en oppositiepartijen. “We vinden de ambities van de coalitie van VVD, HAP, D66 en CDA te weinig ambitieus en niet toekomstbestendig. Daarom hebben we gepleit om in ieder geval niet te bezuinigen op het ambulant jongerenwerk. Een paar dagen later worden we hierin erkent door de cijfers van Zicht op Ondermijning.” 

Een motie van de PvdA om niet te bezuinigen op ambulant jongerenwerk haalde het niet op 30 juni. De coalitiepartijen zeggen eerst de voorstellen van het college af te willen wachten. Die komen waarschijnlijk bij de begrotingsbehandeling in november van dit jaar. 

advertentie
advertentie