Jan Tolsma en Henny Bijma.
Jan Tolsma en Henny Bijma. Foto Aangeleverd.

Schuldhulpmaatjes Haarlemmermeer zoekt versterking

4 juni 2023 om 15:41 Overig

HAARLEMMERMEER Leven in een financiële puinhoop, voor steeds meer Haarlemmermeerders is dat de dagelijkse werkelijkheid. Ze zijn wanhopig en zien geen kans hun geldproblemen het hoofd te bieden. Een SchuldHulpMaatje kan ze de weg wijzen.

Stichting SchuldHulpMaatje Haarlemmermeer werd drie jaar geleden opgericht op initiatief van de gezamenlijke lokale kerken. Dit naar voorbeeld van het al langer bestaande SchuldHulpMaatje Nederland, met lokale afdelingen in diverse gemeentes. Doel: mensen met grote geldzorgen de hand reiken en samen zoeken naar een oplossing. Door de huidige economische situatie stijgt het aantal hulpvragers flink, dus zoekt het Maatjes-team Haarlemmermeer versterking.

OPROEP “We roepen HELP”, zegt Henny Bijma uit Hoofddorp. “Nu werken we met achttien Maatjes en ben ik een van de coördinatoren. We hebben drie coördinatoren, die elk een aantal Maatjes aansturen.” Zelf meldde ze zich begin 2020 naar aanleiding van een oproep.“Het leek me wel wat. Door mijn werkervaring, ik kom uit de financieel-economische sector,heb ik wel wat met cijfers. Na een training ging ik aan de slag. Vrij snel werd ik gevraagd als coördinator.” Aan welke eisen moet een kandidaat-Maatje voldoen? “Allereerst goed kunnen luisteren en lezen. Je ziet soms stukken in moeilijke, juridische taal. Verder moet je kunnen omgaan met cijfers en oplossingsgericht kunnen werken. Dit werk heeft ook een groot sociaal aspect. Hulpvrager en Maatje moeten samen grote problemen oplossen. Dat lukt alleen als er een goede match is. Een Maatje werkt begeleidend en adviserend. De hulpvrager moet zelf actie ondernemen. Kandidaat-Maatjes volgen een training en zijn dan gecertificeerd. Zij werken als vrijwilliger. Leeftijd is onbelangrijk. Ze zijn er voor een hulpvrager zolang als het nodig is. We werken niet met vaste periodes.”

VOLDOENING Jan Tolsma uit Hoofddorp is zo’n SchuldHulpMaatje. “Ik doe dit nu een kleine drie jaar. Maatje zijn is iets heel anders dan wat ik in mijn werkend leven deed. Ik ben gepromoveerd bioloog, werkte enkele jaren in Botswana, maar kwam terug naar Nederland.Hier heb ik uiteenlopende functies gehad. Na mijn pensionering las ik via de protestantse kerk over SchuldHulpMaatje. Het leek me zinvol werk en ik heb me aangemeld voor detraining. Als je er behoefte aan hebt kun je de eerste hulpvragers samen met een ander Maatje begeleiden. Mijn ervaring tot nu toe: erg afwisselend, elke situatie is anders en er zitten de nodige uitdagingen in. En als je iemand goed hebt kunnen helpen, geeft dat veelvoldoening. Maatje worden? Doen! Ik heb er geen spijt van.”

CONTACT Interesse? Welkom op de infoavonden. 15 juni, 19.30 u, Meerkerk,Bennebroekerweg 515. 11 september,19.30 u, Graankorrel, IJweg 1100. Vanwegekoffie/thee en ruimte: aanmelden bij coordinator1@shmhaarlemmermeer.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie