Afbeelding
Bloemen

Cryomeren of resomeren; anders dan begraven en cremeren

12 maart 2020 om 17:15 Partnercontent

Tegenwoordig zijn er nog meerdere methoden dan een begrafenis of een crematie om stoffelijke overschotten te laten vergaan, zoals cryomeren en resomeren. Net zoals de kosten begrafenis of crematie moet je ook hiervoor betalen, dat is niet meer dan logisch. Toch hebben cryomeren en resomeren een paar voordelen ten opzichte van begraven en cremeren, zoals je hieronder kunt lezen.

Wat is cryomeren?
Cryomeren wordt ook wel vriesdrogen genoemd. Hierbij wordt het lichaam bevroren in vloeibare stikstof wat ontzettend koud is, om precies te zijn -196 graden Celsius. Nadat het lichaam bevroren is zal het door middel van kleine trillingen uit elkaar vallen tot het een organische substantie is. Dit zijn de overblijfselen van het lichaam, wat ook wel het residu wordt genoemd. Dit kan worden begraven. Hierna zal het 6 maanden tot 1 jaar duren voordat het residu volledig door de natuur opgenomen is. Dit lijkt enigszins op direct begraven, maar het grote verschil is dat bij een cryomatie geen schadelijke stoffen in de bodem komen. Het verschil met een crematie is dat er geen filters nodig zijn die na gebruik vervuild in de afval worden gegooid.

Een cryomatie bestaat uit zes verschillende stappen, om te beginnen wordt het stoffelijk overschot in 10 dagen gekoeld totdat het -18 graden Celsius is. Hierna wordt het bevroren lichaam ondergedompeld in vloeibare stikstof zodat het broos wordt zodat het blootgesteld kan worden aan kleine trillingen totdat het uiteengevallen is in een organische substantie. Hierbij kan het voorkomen dat de substantie kwik van vullingen en resten van chirurgische metalen bevat, dit zal magnetisch worden verwijderd. Uiteindelijk zal er 25 tot 30 kilo droog poeder overblijven, wat in een milieuvriendelijke kist wordt begraven.

Wat is resomeren?
Resomeren wordt ook wel verwateren of hydrolose genoemd, het is een manier waarbij een lichaam in 3 uur wordt ontbonden. Dit komt doordat het lichaam in een mix van water en loog wordt gedompeld, deze mix zal tot 180 graden gestookt worden. Hierbij moet het stoffelijk overschot voorzien zijn van kleding en een lijkhoes die gemaakt zijn van eiwitten. Dit kan onder meer wol of zijde zijn, deze stoffen hydrolyseren namelijk gemakkelijk. De kist kan bovendien hergebruikt worden, wat resomeren duurzaam maakt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie