Afbeelding
Glasvezel

Glasvezel: wat zijn de laatste ontwikkelingen?

12 maart 2020 om 17:00 Partnercontent

De aanleg van glasvezel neemt sinds vorig jaar weer toe. Volgens onderzoeksbureau Stratix zal in 2021 meer dan 85 procent van het buitengebied voorzien zijn van glasvezel. Wat zijn eigenlijk de voordelen van glasvezel? En hoe staat het er voor in de gemeente Haarlemmermeer?

Waarom glasvezel?
Glasvezel is een vezel van glas die zo dun is als een haar. Via deze vezel kunnen klanten data uitwisselen met de snelheid van het licht. Consumenten kunnen kiezen voor pakketten met snelheden tussen de 50, 100 en 500 Mbps. Het bijzondere aan glasvezel is dat de uploadsnelheid en downloadsnelheid, in tegenstelling tot kabel en DSL, gelijk zijn. Dit is een groot voordeel voor fanatieke gamers en mensen die veel foto's en video's uploaden. Ook de hoge kwaliteit is een belangrijk voordeel. Het is bij veel videodiensten mogelijk om films, video's en series op zeer hoge 4K-kwaliteit te bekijken. Tot slot is uit onderzoek gebleken dat gebruikers van glasvezel minder vaak last hebben van internetstoringen dan klanten van DSL en kabel. De klanten hebben een privéverbinding die direct naar de voordeur loopt. Een nadeel van glasvezel is uiteraard dat het (nog) niet overal beschikbaar is.

Waar ligt glasvezel?
Op dit moment zijn ruim 2,7 miljoen huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Van deze groep mensen heeft één derde ook daadwerkelijk een abonnement. Via de glaskaart van Onderzoeksbureau Stratix kunnen geïnteresseerden bekijken waar op dit moment al glasvezel ligt. Deze kaart leert ons dat in Haarlemmermeer ongeveer 76 procent van de huishoudens is aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Buitengebied Haarlemmermeer
Vorig jaar is GlasDraad gestart met een vraagbundeling om glasvezel in het buitengebied van Haarlemmermeer te realiseren. Met succes, want meer dan 50 procent van de huishoudens heeft zich aangemeld. Dat betekent dat GlasDraad is begonnen met de voorbereidingen van de aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Haarlemmermeer. Naar verwachting zal het eerste deel van de bewoners al in het eerste kwartaal van 2020 worden voorzien van glasvezel.

Aanbieders van glasvezel
De bekendste glasvezellegger is KPN NetwerkNL, voorheen bekend als Reggefiber. Dit bedrijf legt en beheert zo'n 80 procent van het glasvezelnetwerk. In principe is dit bedrijf het eerste aanspreekpunt voor mensen die geïnteresseerd zijn in glasvezel. Daarnaast zijn er ook een aantal lokale aanbieders, zoals Kabelnoord, Stichting Kabelnet Veendam en GlasDraad Haarlemmermeer. In principe mag elke provider op het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL internet, bellen en tv aanbieden. Dat komt omdat het glasvezelnetwerk een open netwerk is. De grootste aanbieder is uiteraard KPN. Daarnaast kunnen klanten zich ook wenden tot T-mobile, Tele2, Ziggo, XS4ALL en Telfort. Ziggo is op dit moment nog geen aanbieder van glasvezel.

Overstappen op glasvezel
Mensen die graag willen overstappen op glasvezel moeten eerst controleren of er wel glasvezel op het woonadres aanwezig is. Als dit het geval is, dan kunnen zij bij een willekeurige provider een abonnement afsluiten. Het is mogelijk om een los internetabonnement af te nemen of te kiezen voor een alles-in-1-pakket met internet, televisie én telefonie. Glasvezelinternet is niet per se duurder dan internetten via de kabel. Voor een alles-in-1-pakket met een snelheid van 100Mbps betaalt men ongeveer 45 euro per maand.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie