Afbeelding
Babbeltrucs

Babbeltrucs een groot probleem

24 maart 2020 om 15:46 Partnercontent

Jaarlijks worden er in Amsterdam alleen al honderden senioren aan hun eigen deur opgelicht met babbeltrucs. Vooral ouderen zijn het target van deze vorm van oplichterij. De babbelaars verzinnen elke keer weer wat anders. Soms doen ze zich voor als medewerker van de energieleverancier en willen ze de meterstand opnemen, maar ze kunnen zich ook voordoen als postbezorgers of zorgverleners. Zo kwam een stel in Eindhoven aan de deur om bloed te prikken en ondertussen is het onderzoek naar het coronavirus ook al opgenomen in het repertoire van sommige oplichters.

Kwart van de ouderen slachtoffer
Het blijkt dat maar liefst 25 procent van de senioren wel eens lastig is gevallen door oplichters die met een babbeltruc binnen proberen te komen. 20 procent van de ouderen die geconfronteerd werd met dit soort oplichterijen, werd ook daadwerkelijk geld afhandig gemaakt. De overige 80 procent deed waarschijnlijk snel de deur dicht of hing de telefoon op. 7 procent van de ouderen kreeg te maken met geweld. Het KBO-PCOB deed onderzoek naar deze vorm van oplichterij. De directeur ziet graag dat de politie, maar ook de senioren, zelf maatregelen nemen. Zo zouden er meer wijkagenten moeten komen die in contact staan met de senioren. Aan de andere kant zouden senioren vaker aangifte moeten doen, want dat gebeurt momenteel nog veel te weinig.

Aangifte doen
Er zijn maar vrij weinig slachtoffers van babbeltrucs die de politie inschakelen. Waarschijnlijk is dit voornamelijk omdat senioren zich schamen dat ze in de babbeltruc getrapt zijn. Ook zeggen sommigen dat ze het gevoel hebben dat de politie er niets aan doet en/of dat de pakkans nihil is. Toch wordt ouderen het advies gegeven aangifte te doen. Zo kunnen anderen tijdig gewaarschuwd worden. Bovendien is schaamte niet nodig. De oplichters zijn criminelen die hun spelletjes sluw spelen.

Voorzichtigheid geboden
Een veel gehoorde smoes die oplichters gebruiken is: 'ik koop misschien het huis van je buren, mag ik binnenkomen om de indeling te zien?' Anderen gaan nog een stapje verder en nemen een kind mee aan de deur met als smoes dat het zo nodig moet plassen. Iedereen wordt geadviseerd nooit een onbekende binnen te laten en niet zomaar open te doen. Huisbewoners doen er goed aan door het raam of door de deurspion te kijken voor ze opendoen en de deur aan de ketting te houden. Ook kan de huiseigenaar het beste de deur dichtdoen wanneer hij wat wil halen voor degene aan de deur, bijvoorbeeld kleingeld voor een collectant. Ten slotte is het soms verstandig om legitimatie te vragen en eventueel het bedrijf te bellen waarbij degene die aan je deur staat zegt te werken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie