Afbeelding
Stormschade

Steeds vaker zware storm met veel schade

7 mei 2020 om 16:03 Partnercontent

De eerste storm van het nieuwe jaar heeft met name in de kuststreken nogal wat schade veroorzaakt. Er is sprake van een duidelijk zichtbare stijging van het aantal stormen, waarbij ook vaker zware storm optreedt. Hoe zwaar deze storm was, is te zien aan het feit dat alle stormkeringen dicht waren. Dit was de eerste keer dat dit gebeurde.

Schade

Bij een storm van zo'n omvang is te verwachten dat er meer schade aan de kust, zeg bijvoorbeeld in Hoofddorp in Noord-Holland is, dan aan de oostkant van het land. De zwaarste windstoot werd dan ook in Vlissingen gemeten, waar 's nachts een snelheid van 141 kilometer bereikt werd. Opvallend is dat er windstoten van meer dan 120 km in het binnenland gemeten zijn. Dat kan te maken hebben met de manier waarop de storm zich richting Duitsland verplaatste. Dergelijk hoge snelheden zien we overigens steeds vaker. Dat er desondanks in de gebieden waar het gebeurde niet opvallend veel schade is aangericht, is ook opmerkelijk.

Regen

Het is niet altijd de wind die voor schade zorgt. Met name storm die veel regen meesleept en die zich langzaam verplaatst, kan heel veel schade veroorzaken. Doordat een storm zich traag verplaatst, blijft de regen boven een stad of regio hangen en veroorzaakt dit zo vollopende straten en overstromingen. De storm waarmee we nu geconfronteerd werden, viel op dat gebied mee. Alhoewel er een aantal onweersbuien geregistreerd zijn, valt de totale hoeveelheid regen mee.

Verzekering

Doordat het klimaat verandert en het aantal stormen toeneemt, wordt het steeds belangrijker goed verzekerd te zijn. Want wat als de auto door een omvallende boom of rondvliegende dakpannen geraakt wordt? Hier geldt algemeen gesteld dat iedereen die zich WA + beperkt casco of WA + volledig casco (allrisk) heeft verzekerd, tegen stormschade verzekerd is. Er zijn echter uitzonderingen, want wie een autoverzekering met modules heeft, moet daarvoor wel storm meeverzekeren. Wie alleen een WA-verzekering heeft, kan geen schade claimen.

Springtij?

Als we de stormen afzetten tegen de stormen waarmee Ierland en Groot Brittannië steeds vaker te maken krijgen, kunnen de waarschuwingen van onderzoekers dat de kans op een heuse springtij toeneemt niet meer genegeerd worden. Het simpele gegeven dat uit voorzorg alle waterkeringen gesloten zijn, zou tot nadenken moeten stemmen. In wezen gelden er een paar simpele regels. We weten dat ons klimaat verandert. Op de tweede plaats geldt dat er dus meer alternatieve energie opgewekt en gebruikt zal moeten worden. Verder zal iedereen met andere ogen naar de autoverzekering moeten kijken, aangezien de kans op schade toeneemt. Overigens kan dit leiden tot verhoging van de premies. En, kan het beslist geen kwaad om, naast de verzekering voor de auto, verder te kijken wat dit alles algemeen voor de afgesloten verzekeringen betekent. Feit is namelijk dat de volgende storm al bezig is zich te ontwikkelen. Het duurt dus niet lang voordat we er mee te maken krijgen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie