Afbeelding
Archief

Gemeente wil komende jaren LHBTIQ+ gemeenschap beter zichtbaar maken

2 februari 2023 om 11:12 Politiek

HOOFDDORP De gemeente Haarlemmermeer wil zich de komende jaren als regenbooggemeente blijven inzetten voor de veiligheid en zichtbaarheid van de LHBTIQ+ gemeenschap. Dat heeft het college aangegeven in een brief over de regenboogagenda, gericht aan de gemeenteraad.

De gemeente Haarlemmermeer was met de regenboogagenda tussen 2020 en 2022 ook al een van de 55 gemeenten die door middel van emanciepatiebeleid hebben geprobeerd om ontmoetingen en wederzijds begrip te stimuleren. Het college kijkt daar ondanks de coronapandemie positief op terug. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water noemt niet alleen de Pridewalk en het regenboogfestival als positieve voorbeelden, maar ook de roze kerkdienst van de Protestantse gemeente. Verder is de wethouder blij met initiatieven als Haarlemmerqueer, die mede dankzij de regenboogagenda van de grond zijn gekomen.

Voor de uitvoering van de regenboogagenda blijft de gemeente ook de komende tijd met verschillende externe partners samenwerken, waaronder het Cultuurgebouw, de GGD, Museum Cruqius en de politie. De wethouder zegt zich echter ook bewust te zijn van de taak die de gemeente zelf heeft in de bevordering van de emancipatie. Gemeentelijke voorzieningen die momenteel nog uitgaan van een binair gendermodel zullen voorlopig echter wel de norm blijven. Wel ziet de gemeente bij zichzelf een belangrijke voorbeeldfunctie, bijvoorbeeld als werkgever. Daarover voert het college regelmatig gesprekken met het ambtelijk apparaat. Daarnaast zegt Steffens-van de Water van de samenwerkingspartners te hebben geleerd dat het belangrijk is om niet alleen in communicatie over de Pridewalk of het regenboogfestival de LHBTIQ+ gemeenschap zichtbaar te maken, maar ook in campagnes of communicatie over andere onderwerpen.

Volgens de wethouder is er ook de komende jaren vanuit de gemeente nog speciale aandacht nodig om te zorgen dat de bijna 10.000 inwoners die tot de doelgroep behoren niet langer achterblijven op het gebied van veiligheid en welzijn. Volgens zowel landelijk onderzoek als dat van de gemeente zelf is dat op dit moment nog wel het geval. Om de regenboogagenda uit te kunnen voeren krijgt de gemeente vanuit het Rijk en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) een bijdrage van 20.000 euro. De gemeente draagt hetzelfde bedrag bij. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie