Zuinige zege voor solistisch UNO

14 april 2011 om 00:00 Sport

HOOFDDORP - Uit bij Alliance moest Edwin van Maas improviseren omdat er maar liefst zeven basisspelers ontbraken. Via een 1-4 voorsprong en een 4-5 vlak voor tijd eindigde de wedstrijd in Haarlem in 5-5. Thuis tegen Alliance was UNO zo goed als compleet en stond er na negentig minuten 5-0 op het scorebord. In autotermen 'reed' UNO ruim 1 op 10 en in voetbaltermen is dat heel zuinig.

Halverwege leidde de thuisploeg met 2-0 dankzij twee doelpunten van Alen Dergic. In de 24e en 25e minuut scoorde de spits, beide doelpunten werden ingeleid door Milton Cooman. Die 2-0 voorsprong was een magere afspiegeling van de kansenverhouding voor rust. UNO creëerde tussen de vijftien en twintig doelkansen tegen Alliance één. In de 23e minuut behoedde Johan Geel zijn ploeg voor een 0-1 achterstand met een uitstekende redding op een inzet van dichtbij.

Kansen voor Alen Dergic, Milton Cooman, Barry Tukker en Danny Kotey bleven onbenut in het eerste kwart van de wedstrijd. Na de redding van Johan Geel scoorde Alen Dergic binnen twee minuten twee keer. Daarna waren Milton Cooman, Danny Hoenson, Danny Kotey, Appie Ben Salah en Sebastiaan van Dijk dicht bij een treffer. Alen Dergic schoot zelfs tegen de lat en via de keeper ging de bal nog een keer tegen de lat. Appie Ben Saah raakte de paal.

Bij de aftrap van de tweede helft moedigde Cyrille Kwint zijn team aan: 'UNO, simpel spelen hè. En gun elkaar!' Dat laatste bleek naarmate de minuten verstreken steeds nadrukkelijker tegen dovenmansoren gezegd. Wel stond UNO binnen zeven minuten op een onoverbrugbare 4-0 voorsprong. Na kansen voor Milton Cooman en Alen Dergic vond Appie Ben Salah het net met een volley uit een voorzet van Sebastiaan van Dijk. Twee minuten later werd een voorzet van Sebastiaan van Dijk door een verdediger van Alliance in eigen doel gewerkt: 4-0.

Vanaf die 53e minuut verviel UNO steeds meer in solistisch spel. Met de regelmaat van de aanvalsgolven klonken de verwijten over en weer van spelers die geheel vrijstaand werden genegeerd door medespelers. Na een overtreding op Danny Kotey kreeg UNO een directe vrije trap net buiten de zestien. Van de zijkant riep Edwin van Maas dat Danny Hoenson de vrije trap moest nemen. Met tegenzin schikten Alen Dergic en Appie Ben Salah zich in hun lot. Maar in plaats van positie kiezen, bleven ze vlak naast Danny Hoenson staan.

Vlak voor tijd scoorde Appie Ben Salah toch nog de 5-0 nadat de doelman van Alliance een enorme poeier van Barry Tukker niet goed had kunnen verwerken. Een ruime 5-0 overwinning in plaats van een 5-5 gelijkspel. Op het eerste gezicht alle reden voor tevredenheid, maar bij UNO wordt het zaak de neuzen in een richting te krijgen. Anders profiteert een iets sterkere tegenstander dan het veredelde veteranenteam van Alliance van het gebrek aan samenwerking in de selectie van Edwin van Maas.

Bij de foto's: Barry Tukker scoorde niet, Appie Ben Salah en Alen Dergic scoorden elk twee goals (foto's Ron van der Steeg).