IJverig Overbos maakt tegenstander sterk

21 april 2011 om 00:00 Sport

HOOFDDORP - "Ons probleem is dat we de tegenstander steeds zelf sterk maken", haalde Marcel Schenk als grootste struikelblok aan. "Castricum deed er alles aan om de wedstrijd te winnen, Overbos heeft vandaag hard gewerkt maar op de beslissende momenten ontbreekt het ons aan slimheid. We geven de 0-1 weg en lopen achter de feiten aan."

Vooraf had Marcel Schenk het gevoel dat het een knotsgekke wedstrijd zou kunnen worden. Beide teams hadden de punten even hard nodig in het streven uit de gevarenzone te komen. "Een 5-4 uitslag had vandaag zomaar gekund. Ik heb minstens vier honderd procent scorekansen gezien, waaruit we maar een keer hebben gescoord. En de tegendoelpunten leidden we iedere keer zelf in."

In de vierde minuut werd doelman Marco Brouwer betrokken in de opbouw. Brouwer nam iets teveel tijd waardoor de eerste mogelijkheid van Castricum ontstond. Even later nam Vincent Volkert teveel risico en dat kreeg hij meteen te horen ook vanaf de zijkant. Castricum jaagde Overbos op eigen helft op, wetend dat combineren in de eigen achterhoede op het hobbelige veld gelijk stond aan vragen om moeilijkheden. Overbos speelde 4-4-2 en had de opdracht vooral de zijkanten te gebruiken. Maar dat gebeurde meestal niet.

In de negende minuut profiteerde Castricum van fouten achterin bij Overbos. De achterlijn werd gehaald en de teruggelegde bal kon redelijk ongehinderd worden ingeschoten: 0-1. Noud Brüchner kreeg meteen een kans op de gelijkmaker, maar hij raakte de bal verkeerd. Marco Brouwer moest ingrijpen in de 17e en 19e minuut, de laatste keer omdat Dennis Govers onnodig balverlies leed halverwege zijn eigen speelhelft.

In de 33e en 35e minuut waren er dikke kansen voor de thuisploeg. Furgel Cairo raakte de bal niet goed en Redouane el Maimouni schoot de bal in het midden van de goal in plaats van in de hoek. Met het zitvlak voorkwam de doelman van Castricum zonder het zelf te weten de gelijkmaker. Een overtreding op Maarten Wels werd niet met een strafschop bestraft, een van de begeleiders van Castricum bevestigde dat het een geheide strafschop was. Niemand van Overbos, zelfs Maarten Wels niet, die aan de bel trok bij de scheidsrechter.

En zo kon het gebeuren dat Castricum op slag van rust uit een vrije trap op 0-2 kwam. "Die bal kon veel te eenvoudig worden ingekopt", mopperde Marcel Schenk terecht. "Verdedigers moeten hun tegenstander voelen bij spelhervattingen. Onze verdedigers stonden veel te ver van hun man."

In de rust hamerde Marcel Schenk erop dat een snelle aansluitingsgoal de sleutel tot de overwinning zou kunnen zijn. Hij was er van overtuigd dat bij Castricum na de 1-2 de twijfel zou toeslaan. Dat was geen vreemde gedachte, aangezien Castricum als enige ploeg in 2A nog niet een uitwedstrijd had weten te winnen. In de 51e minuut frommelde Redouane el Maimouni zich langs een aantal tegenstanders en hij legde de bal panklaar voor het doel voor Maarten Wels. Het slechte veld strafte Overbos en de arme Maarten Wels: geholpen door een hobbeltje vloog de inzet van Wels hoog over.

Drie minuten later leidde slap verdedigen van Overbos de 0-3 in. Weer drie minuten later gaf Dave van Laar de thuisploeg op aangeven van Noud Brüchner nieuwe hoop: 1-3. Overbos probeerde het wel, nam daarbij ook meer risico maar de 2-3 werd niet gevonden. Het geluk ontbrak, maar ook het overleg. Bijvoorbeeld in de 69e minuut toen na een prima voorzet van Redouane el Maimouni Noud Brüchner en Marc de Jonge elkaar in de weg liepen. Marco Brouwer stopte in de 77e minuut nog een strafschop na een slim uitgelokte overtreding. Dave van Laar kreeg daarvoor ook nog eens geel, net als René Veerman, Marc de Jonge en Jaap de Groot eerder in de wedstrijd. Al met al weer een heel teleurstellende zaterdag weer voor Overbos.

Bij de foto's: Maarten Wels schiet voor open doel over, Maarten Wels wordt gevloerd en krijgt geen strafschop, Furgel Cairo kreeg zijn kans maar scoorde niet, hetzelfde gold voor Redouane el Maimouni die bovendien een paar prima voorzetten afleverde (foto's Inge en Ron van der Steeg)