Rik Verhage (23): voetbaltrainer met een missie

15 december 2011 om 00:00 Sport

HOOFDDORP - Het voetbalseizoen 2011-2012 is precies halverwege. De trainerscarrousel draait op volle toeren maar niet voor Rik Verhage, trainer van vv UNO zondag 1 dat donderdag 19 januari een bijzondere oefenwedstrijd speelt tegen het New Amsterdam van oud-Ajacieden Kiki Musampa en Nordin Wooter. "Rond die wedstrijd organiseren we een loterij, 50% van de opbrengst gaat naar KiKa en de andere 50% wordt opzij gezet voor het nieuwe clubgebouw van UNO." Lees meer over de ideeën van een jonge, ambitieuze voetbaltrainer:

Over het eerste halfjaar als hoofdtrainer: "Het is me ontzettend goed bevallen. Ik weet nu exact waar mijn hart en passie ligt en ben er elke dag volop mee bezig. Wat ik leuk vind is dat er door mijn jonge leeftijd vooraf vooroordelen waren. Veel mensen zeiden dat ik gek was dat ik zo'n risico durfde te nemen. Ik heb veel dingen opgegeven om er alles uit te halen wat er in zit en keihard te werken om het team optimaal te laten functioneren. Dit heeft geresulteerd in een contractverlenging voor onbepaalde tijd, hier ben ik ontzettend trots op. Het voetbal komt er nog niet altijd uit zoals ik wil, dat is zeker een verbeterpunt. Ook moet ik rustiger worden langs de lijn, vaak ben ik te enthousiast."

Over de doelstelling voor de tweede seizoenshelft: "Dit is een ervaringsjaar. Ik hoop dat we in de middenmoot stand kunnen houden. Wij hebben de jongste groep en de smalste selectie, dit zal ons punten gaan kosten. Volgend jaar hoop ik met een bredere selectie stappen te gaan maken richting de 4e klasse."

De wensen voor volgend seizoen: "Mijn wensen zijn om met deze groep kleine stappen te maken. In de breedte moeten wij sterker worden, en ik hoop dat er een A-junioren team komt. Verder hoop ik dat wij als groep plezier blijven houden, maar het presteren niet achterwege laten. Ook wil ik naast UNO mijn Trainer-Coach 2 halen. Er is iets leuks op mijn pad gekomen maar dit houd ik nog even voor me zolang er niks concreets is."

Over zijn ambities als voetbaltrainer: "Mijn ambitie ligt in het betaalde voetbal. Of het ooit gaat lukken weet ik niet. Zolang ik plezier heb en waardering krijg vind ik het goed. Dit motiveert mij meer dan een goed salaris. André Villas Boas is het bewijs dat je als niet-topvoetballer als trainer toch de top kan halen. Dromen doe ik zeker en ik hoop dat het ooit uitkomt."

Over het trainersvak: "Als je kijkt naar het hedendaagse voetbal, dan kun je vrij gemakkelijk de conclusie trekken dat oud-profvoetballers te snel de stap maken om als hoofdtrainer aan de slag te gaan bij een BVO. Vaak vergissen mensen zich wat het vak voetbaltrainer inhoudt en wat er bij komt kijken. Ik ben van mening dat de KNVB meer moet kijken naar de kwaliteiten en talenten van een (jeugd)trainer dan naar de carrière van een speler.

UNO is niet mijn eindstation, het is een eerste stap in mijn doelstelling voor de lange termijn. Het bestuur geeft mij het vertrouwen omdat ze in mij geloven en dat vind ik knap omdat mijn jonge leeftijd ook weerstanden oproept. Het vertrouwen motiveert mij om meer te doen voor de club dan alleen het eerste elftal trainen. Wij zijn met een aantal mensen bezig de jeugdopleiding te optimaliseren. Ook zal ik een aantal demonstratietrainingen gaan geven aan de jeugd. Ik hoop hiermee iets terug te doen voor de club, omdat zij belangrijk voor mij zijn geweest."

Over plezier: "Ik haal uit heel veel dingen plezier. Laten we beginnen met de mensen waar mee ik werk. Marco van der Weijden is ontzettend belangrijk voor mij. Hij helpt en ondersteunt mij waar nodig. Ook brengt hij mij met veel mensen in contact, waar ik hem erg dankbaar voor ben. Zonder Marco had ik het niet gered, ik hoop dat wij nog lang samen kunnen werken, want het klikt ontzettend goed. Marcel Visser is er als laatste bijgekomen, hij heeft dezelfde voetbalvisie als ik en regelt ook veel voor het team. Ik ben erg blij met Marcel: op de trainingen kunnen we nog specifieker en tactischer trainen.

Aad Maaten wil ik ook graag noemen. Aad zorgt voor de balans in de technische staf. Hij regelt alles op de wedstrijddag zodat ik mij kan concentreren op het voetbal. Ik ben ook heel blij met de betrokkenheid van veel ouders. Eric Christjans, de vader van Thies, was mee op trainingskamp. Als kok en sfeermaker was hij top! Maar waar ik het meeste plezier uithaal is het team. Ik had niet gedacht dat de klik met het team zo goed zou zijn. Het zijn prettige jongens om mee te werken en het niveau gaat omhoog dankzij hun inzet en beleving. Deze groep gaat pas excelleren over drie jaar en ik hoop de jongens te helpen stappen in de goede richting te zetten. Ik zal altijd achter deze groep staan en ze helpen waar nodig."

Om te beginnen dus met een benefietwedstrijd donderdagavond 19 januari aanstaande tegen het New Amsterdam van Kiki Musampa en Nordin Wooter. De aftrap is om 20.30 uur op Sportpark De Deugd aan de Bennebroekerweg 600. De toegang is gratis, aanschaf van loten ten bate van Kika en nieuwbouw clubhuis UNO wordt van harte toegejuicht.

Foto: Rik Verhage in het clubhuis van UNO na een 'intensief' trainingskamp (foto Ron van der Steeg)

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie