DIOS nog niet goed, wel winst

15 december 2011 om 00:00 Sport

NIEUW-VENNEP - Met vier overwinningen meer begon Parkstad als goede subtopper aan de wedstrijd tegen DIOS dat onderaan in de middenmoot hangt. Het seizoen wordt gekenmerkt door veel gepuzzel voor Wim de Haart om een compleet elftal het veld in te sturen en daardoor ook wisselende resultaten. Tegen Parkstad zou een overwinning in elk geval een mooie afronding zijn van de eerste seizoenshelft. Vorig seizoen vlamde DIOS vooral in de tweede helft van het seizoen.

"Het was niet echt goed", klonk Wim de Haart bijna verontschuldigend meteen na afloop. "Maar we winnen wel en dat is nu even het belangrijkste. We wisten dat Parkstad achterin niet sterk is in de organisatie. Daar moesten wij op inspelen door vroeg druk te zetten, Parkstad dwingen fouten te maken. En daar zijn we redelijk in geslaagd." Wat heet: na precis 64 seconden lag de 1-0 van Dennis Spreeuw achter de doelman van de gasten.

Een tweede kans voor Dennis Spreeuw werd in de zevende minuut uit de rechterbenedenhoek gedoken. Twee minuten later combineerden de vaardige en vlugge middenvelders en aanvallers van Parkstad naar de zin van Wim de Haart veel te gemakkelijk door de DIOS-defensie. Ten koste van een overtreding riep Fred Degenaars de gasten een halt toe. Gert Jan de Boer was kansloos op de strafschop: 1-1. "Je moet korter staan, ze kunnen zo door het midden heen snijden", riep Wim de Haart zijn verdedigers nog maar eens toe.

In de 24e minuut was Parkstad met een schot rakelings voorlangs akelig dicht bij de 1-2: "Hé, treed nou eens op!" balderde de stem van de trainer. Acht minuten voor rust kreeg DIOS een vrije trap te nemen op de punt van het strafschopgebied. Dennis Spreeuw zag en vond de verre hoek: 2-1. Twee minuten later letten de gasten niet goed op bij een inworp en het zwakke verdedigen werd door Dennis Spreeuw dankbaar afgestraft: 3-1. Even later kreeg Zafer Albayrak een uitbrander omdat hij zijn man te gemakkelijk liet passeren. Met een 3-1 ruststand leek er voor DIOS weinig reden voor ongerustheid voor de tweede helft.

DIOS startte niet eens slecht, al werd de ploeg niet gevaarlijk omdat er slordig werd gelopen in de voorhoede. Tot drie keer toe verzuimden de blauw-gelen om de ruimte die Parkstad weggaf door op buitenspel te spelen goed te benutten. De straf kwam in de 50e minuut toen slecht verdedigen door Parkstad werd afgestraft: 3-2. Een minuut later voorkwam Gert Jan de Boer een zeker lijkende 3-3. In de 59e minuut leidde een overtreding van Willem Lange tot een tweede strafschop voor Parkstad.

Zo stond het na een uur spelen toch 3-3, ondanks het feit dat Gert Jan de Boer de goede hoek koos. Van een rustgevende 3-1 naar 3-3 tegen een ploeg die hoger geklasseerd staat en die bovendien beschikt over een snelle en behendige voorhoede, er leek alle aanleiding voor DIOS om ongerust te worden op een goede afloop. Invaller Rick Boesveld, in de 54e minuut in het veld gekomen voor Stefan Paauw, dacht daar heel anders over. Op aangeven van Zafer Albayrak zette de nummer 9 van DIOS zijn ploeg in de 62e minuut weer op voorsprong: 4-3.

Een incident waarbij de spits van Parkstad klappen uitdeelde aan Mitchel Walian werd door de scheidsrechter gemist. DIOS was door het incident wel even uit het ritme gebracht. Gert Jan de Boer hield zijn ploeg met twee uitstekende reddingen op de been. Vijf minuten voor tijd combineerden Dennis Spreeuw, Marco van de Wolf en Rick Boesveld naar de 5-3. Deze marge moest ruim genoeg zijn om zegevierend het voetbaljaar 2011 af te sluiten, ondanks een tweede gele kaart voor Mitchel Walian in de 87e minuut.

Rick Boesveld maakte er bijna zelfs 6-3 van, daarmee zou hij de hattrick van Dennis Spreeuw hebben geëvenaard. Het bleef bij 5-3 een goede overwinning die het vertrouwen op een positieve tweede seizoenshelft bij DIOS een flinke impuls geeft. "Als we straks weer iedereen beschikbaar hebben, kunnen we hopelijk weer net zo'n goede reeks neerzetten als vorig seizoen", blikte Wim de Haart al vooruit.

Bij de foto's: Aanvoerder Dennis Spreeuw scoorde drie doelpunten en stond daarmee aan de basis voor de 5-3 overwinning, Tim Gabel feliciteert Dennis Spreeuw met de 2-1 (foto's Ron van der Steeg)