Vuurwerkverkopers zijn er klaar voor

29 december 2011 om 00:00 Voorpagina

Woensdagochtend werd aan de Hugo de Vriesstraat de eerste 10 duizend kilo vuurwerk afgeleverd. De vuurwerkleverancier is niet zo somber als een groot aantal collega-ondernemers. “Recessie? Dat kunnen we elkaar ook aanpraten. Maar weet je - juist in deze tijd hebben mensen behoefte aan wat vertier. En waarom niet. Dat ze dan kiezen voor het afschieten van een pijltje. Dat is toch prachtig.”

‘Wij denken 4.500 kilo te kunnen verkopen’ NIEUW-VENNEP - Bij Balk Rijwielen zijn ze er helemaal klaar voor. De hele winkel is verbouwd voor drie dagen verkoop van vuurwerk. “We doen er alles aan om de mensen zo snel mogelijk te helpen”, vertelt Wilco van der Hoorn, eigenaar van Balk Rijwielen. “We doen dit al zo’n 35 jaar. Deze tijd is voor de fietshandel erg rustig, vandaar dat de verkoop van vuurwerk bij een hoop fietsenwinkels plaatsvindt. We hebben er ook de ruimte voor.”

Dat moeten ze dan – uiteraard – wel veilig doen. Daarom lopen er bij Balk verschillende ‘vuurwerk’-adviseurs rond die de mensen op dat aspect van veiligheid wijzen. “Zij hebben niet alleen tot taak om de mensen te adviseren op de juiste aanschaf van een vuurwerkpakket. Ouders met jonge kinderen adviseer je ander vuurwerk dan ouders met oudere kinderen. Wij verkopen ook hulpmiddelen om het vuurwerk veilig af te steken. Daar gaan we de mensen ook zeker op wijzen.” Als voorbeeld noemt hij de bekende aansteeklonten.

Ook de gemeente heeft hoog ingezet op het veilig afsteken van vuurwerk. Bij zeventien verkooppunten liggen flyers met tips, maar zijn er ook speciale vuurwerk-afvalzakken afgeleverd. Met deze actie spoort de gemeente de bewoners aan hun eigen vuurwerkrommel op te ruimen. De zak kan gewoon in de restafvalbak. “Een geweldige actie”, laat Wilco weten. “Ze hebben zich alleen een beetje in de hoeveelheid zakken vergist. Ik heb er duizend gekregen, maar in de drie dagen dat ik vuurwerk verkoop komen er zo’n 4500 klanten in de zaak. Dit jaar verwacht ik toch wel zo’n 45 duizend kilo vuurwerk te verkopen!”

De vuurwerkzak is overigens niet de enige ‘gemeentelijke vuurwerkactie’. Er zijn via de ouders brieven verstuurd aan jongeren die een ‘vuurwerkleeftijd’ hebben. Daarin wordt gevraagd ‘op elkaar te letten’ en er worden tips gegeven hoe de risico’s bij het afsteken van vuurwerk, beperkt kunnen blijven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie