Afbeelding
Eigen Foto

Haarlemse mondkapjesfabriek wil 1,5 miljoen mondkapjes per week produceren

17 september 2020 om 16:15 Zakelijk

HAARLEM  De kersverse Haarlemse mondkapjesfabrikant HMK Medical wil zijn productie de komende tijd flink opvoeren. In oktober verwacht het bedrijf 700.000 mondkapjes per week te produceren, waar dit nu nog op ruim 400.000 stuks ligt. Uiteindelijk is het doel een wekelijkse productie van 1,5 miljoen stuks te halen. De afkorting HMK staat overigens voor Hollandse Mondkapjes.

HMK Medical is opgericht door de Haarlemse ondernemer Sander Borchart. Zijn bedrijf BMS Auto- en Projectstoffering is marktleider in het stofferen van onder meer treinen, bussen, trams en auto’s. Hij vond het bij het uitbreken van de coronacrisis ergerlijk dat mondkapjes vooral uit Azië kwamen en vaak tegen woekerprijzen werden verkocht. Met technieken overgenomen uit zijn stofferingsbedrijf voor voertuigen maakt hij sinds juni 3-laagse mondkapjes. De maskers hebben een IIR-certificering. Paul Buskermolen, financieel directeur van HMK Medical: “Dit zijn maskers die in operatiekamers en bij tandartsen en mondhygiënisten gebruikt worden, maar ze zijn ook door treinreizigers te dragen.”

Sinds juli verkoopt het bedrijf, dat vrijdag officieel wordt geopend door burgemeester Wienen, de mondkapjes in binnen- en buitenland. In eerste instantie schatte HMK, dat staat voor Hollandse Mondkapjes, op een productie van 2,4 miljoen per week te komen. “Dit zou technisch gezien nog steeds mogelijk zijn”, zegt Buskermolen. “Maar we draaien nu zestien uur per dag en nog geen 24 uur. Ook zijn de machines, die uit China komen, storingsgevoeliger dan gedacht, en het technisch opleiden van personeel kost tijd.” Het bedrijf neemt vooral “mensen aan uit de UWV-hoek die door de coronacrisis hun werk zijn verloren”. In de komende weken traint HMK Medical circa 30 nieuw aangetrokken werknemers en komen de computergestuurde machines optimaal in bedrijf.

De mondkapjes worden met witte of oranje elastieken gemaakt. “De oranje elastieken slaan voornamelijk in Engeland goed aan. Ze zien dit als een goede certificering van een Nederlands product”, vertelt Buskermolen. Uiteindelijk wil het bedrijf verder uitbreiden door ook andere spullen voor de zorg zoals operatiejassen te produceren. De machines daarvoor komen idealiter uit Europa en niet, zoals nu nog, uit China.

Nu aanloopproblemen en kinderziektes uit de wereld geholpen zijn, acht HMK Medical de tijd rijp om het bedrijf aan de Emrikweg 64 in Haarlem officieel te openen. Burgemeester Jos Wienen van Haarlem doet dat vrijdag 18 september om 17.00 uur. Dat gebeurt in het bijzijn van een beperkt aantal genodigden en met in achtneming van alle corona-regels.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie