In De Liede zitten volgens planning van de provincie sinds 1975 allerlei autobedrijven bij elkaar, noem het 'de sloop'. In de meeste gevallen gaat het om keurige bedrijven met hardwerkende mensen, die alles goed willen doen. Maar ook zitten er sjoemelaars of criminelen die handelen in gestolen onderdelen. Het terrein ligt verscholen ingeklemd tussen de A9, N205 en de Ringvaart. In het afgelopen jaar waren er meerdere invallen en sluitingen. De imagoschade is groot.

Ik sta achter de burgemeester, al zijn het grote woorden die zij spreekt

De belofte van de burgemeester van Haarlemmermeer valt goed bij de beheerder, NV Afvalzorg Holding uit Assendelft. "Ik sta achter de burgemeester, al zijn het grote woorden die zij spreekt", zegt woordvoerder Bert van Dijk. "Er gebeuren illegale praktijken. Het percentage bedrijven dat buiten de wet staat, is moeilijk aan te geven. Ik denk dat driekwart van de zestig netjes werken. Reken maar uit bij hoeveel er dan wat mis is. Een deel daarvan mist een goede organisatie en heeft bijvoorbeeld z’n administratie niet op orde, maar ook zijn er ernstige overtreders die zich bezighouden met georganiseerde criminaliteit. Deze willen we graag weren van het terrein omdat ze een risico vormen voor de veiligheid en dat willen we uiteraard niet. Eigenlijk wil je alleen gezonde bedrijven en nette mensen op het terrein."

"De opschoonactie is twee jaar geleden begonnen met de sluiting van enkele bedrijven door de gemeente omdat daar onderdelen werden aangetroffen van gestolen auto's. Dit was geen incident, maar in sommige gevallen een patroon. Een goede zaak voor De Liede die sluitingen, want het is niet bepaald eerlijk tegenover de concurrentie om onderdelen voor de helft van de prijs te kunnen verkopen."

Dergelijke nette bedrijven willen we vasthouden

"Daarna zijn in samenwerking met de omgevingsdienst en de belastingdienst meerdere onderzoeken gedaan naar het naleven van vergunningsvoorschriften en de boekhouding. Overigens is er niet altijd kwade opzet in het spel. Sommige eigenaars weten niet dat ze gestolen spullen in het magazijn hebben staan. Dat kan bijvoorbeeld wanneer het bedrijf is overgenomen. Ze moeten hulp krijgen om hun zaakjes in orde te brengen."

Van Dijk heeft een positieve blik op de toekomst. "Je ziet veel verbeteren. Sommige bedrijven gaan over van vader op zoon. En dan zie je vaak dat van de ouderwetse autosloperij een modern auto-onderdelenbedrijf wordt gemaakt, waar alles netjes is gelabeld, en men over keurige faciliteiten beschikt. Dergelijke nette bedrijven willen we vasthouden. Wij zorgen als beheerder zo goed mogelijk voor schone straten, nette hekken en het verwijderen van wrakken."

"Het is mogelijk het imago te verbeteren. Op het moment dat er politie-invallen zijn, krijg je uiteraard een stempel van criminaliteit. Maar laten we reëel zijn, ik verwacht niet dat er hier iemand met een pistool rondloopt. De komende tijd moet worden gebruikt om bedrijven te controleren en ze te dwingen volgens de regels te werken. Daarna kunnen routinecontroles ervoor zorgen dat iedereen scherp blijft en De Liede langzaam maar zeker een betere naam krijgt, misschien via een PR-campagne in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer."

Eric Hoenson

Ton Dijkstra
Foto: Ton Dijkstra
Bedrijventerrein De Liede
Archief
Foto: Archief
Bedrijventerrein De Liede in Vijfhuizen.
Ton Dijkstra
Foto: Ton Dijkstra
Bedrijventerrein De Liede
Ton Dijkstra
Foto: Ton Dijkstra
Bedrijventerrein De Liede
Ton Dijkstra
Foto: Ton Dijkstra
Bedrijventerrein De Liede
Ton Dijkstra
Foto: Ton Dijkstra
Bedrijventerrein De Liede