Binnengekomen vroeg ik aan een van de daar aanwezige wat oudere heren, waar ik beheerder Marco Goedhart kon vinden: “Nou, gaat u maar weer naar buiten en dan gewoon op de timmergeluiden af. Want daar is hij.” De Veste beschikt over een grotere zaal met bar en restaurant en een kleinere zaal voor speciale activiteiten.” En inderdaad werd daar door een tiental kinderen en hun begeleiders hard getimmerd. Een dag eerder had ik Marco Goedhart ergens onderweg ontmoet. Die had mij toen gewezen op de kinderactiviteiten van De Veste: “En morgen gaan we Insectenhotels de Luxe maken. Dat heet Timmeren met Co en dat moet je meemaken.”

INSECTENHOTEL Die kinderactiviteiten zijn er in deze vakantieperiode elke woensdag. Woensdag 8 Juli hadden zij samen glazen potten versierd met touw en schelpen, 15 juli was er voor de kinderen een kookworkshop geweest en waren er onder toezicht van chef-kok Ad huzarensalades gemaakt. En ook deze woensdag hielp de chef-kok de kinderen met het maken van de insectenhotels de luxe. Als vrijwilliger van De Veste kookte Ad elke donderdag in buurtrestaurant De Veste voor zo’n 50 buurtbewoners. Vandaag was er bovendien hulp van beheerder Marco Goedhart, gemeentelijk beleidsadviseur maatschappelijke accommodaties Khadija Idamir en controller bij Maatvast Kisten Gabriël. Die stond mij wel lachend maar toch met een pijnlijk vertrokken gezicht te woord: “Ja, sorry, ik heb net met die hamer op een vinger geslagen. Normaal zit ik dus op het hoofdkantoor in Hoofddorp, maar dit wilde ik graag meemaken.” Net als zij genoot ook Khadija Idamir van deze kinderactiviteit maar zij was er ook uit professionele nieuwsgierigheid: “In het kader van vakantieactiviteiten ga ik op meerdere plaatsen kijken.” In De Veste volgen nog creatieve kinderworkshops op 29 juli (glazen potten versieren en bloemschikken), op 5 augustus (Indianenketting maken) en op 12 augustus nog Aacryl gieten op canvas en Spin Art.

TOUR de MAATVAST Naast De Veste bevindt zich het jongerencentrum Flex-C dat voorheen bekend stond als De Lans. Daar worden normaal gesproken verschillende activiteiten (zoals dj-contests , kookworkshops, filmmarathons, feesten en meidenmiddagen) ontplooid voor tieners en jongeren. Volwassenen kunnen in normalere tijden in De Veste biljarten, bridgen, sjoelen, tekenen, schilderen en klaverjassen. Ook zijn er yogalessen en is er een gezellige koffie-inloop. In het weekend komt er de Turkse gemeenschap samen. Verder is iedere donderdag het buurtrestaurant geopend en wordt er iedere laatste vrijdag van de maand een Eetcafé geopend waarbij buurtbewoners eigen maaltijden kunnen inbrengen om die samen te nuttigen.

Vol trots kondigde beheerder Goedhart ‘de Eerste Tour de Maatvast’ aan: “Die gaat zondag 13 september vanaf 08.30 uur verreden worden. Met als startpunt de Maatvast locatie De Oude Waterwolf aan de Kromme Spieringweg 436 in Vijfhuizen. Na de start om 09.00 uur zal er 50 kilometer gereden worden. Roel Krijger zal er zijn voor pech onderweg. Er komt een koffie/thee punt met daarbij een appelpunt. Deelname is gratis maar er staat wel een geldbusje klaar voor een goed doel: Stichting Esperanza Inloophuis in Badhoevedorp.”

Aanmelden kan tot en met 6 september via Marco.goedhart@maatvast.nl.   

Frans Tol
Foto: Frans Tol