Jan van Saase, secretaris van de Dorpsraad Beinsdorp: "Ik merk niets van een verhoogde alertheid in het dorp. Mensen denken dat het virus vanzelf weggaat. Nou dat is niet het geval, blijkt nu. Ik blijf zelf de voorzorgmaatregelen in acht nemen, maar doe wel gewoon in boodschappen in Hillegom. Het gaat erom dat iedereen voldoende afstand bewaart."

De mogelijke gevolgen van de corona-uitbraak in Hillegom worden volgens Saase behoorlijk opgeblazen. "Wij hebben als dorpsraad daarom afgesproken geen standpunt in te nemen en niet met de pers te praten. Er wordt nodeloos paniek veroorzaakt."

In Dorpshuis Het Eiland kan de uitbraak in Hillegom zorgen voor een andere planning van het komend seizoen. Beheerder Sandy Goezinne: "Het wordt extra spannend nu het virus zo dicht bij gekomen is. We zijn van plan in september gewoon met het nieuwe seizoen te beginnen, maar met hoeveel mensen tegelijk binnen is onduidelijk. Misschien moeten we de plannen aanpassen. We volgen de berichtgeving, ik heb nog goede hoop dat het voor ons meevalt."

Ik ga nog steeds naar de supermarkt in Hillegom, maar loop wel snel door de winkel

"Beinsdorpers waren lange tijd wat nonchalant over het virus", vindt ze. "Er werd wel over gesproken hoor. Maar het was steeds ver van ons vandaan. Nu niet meer. Wij doen boodschappen in Hillegom en sporten er. Je merkt dat de sfeer iets is omgeslagen in het dorp. Ik ben iets te nuchter om me echt zorgen te maken. Ik ga nog steeds naar de supermarkt in Hillegom, maar wel met een duidelijk lijstje, zodat ik snel door de winkel kan. En nooit vlak voor vijf uur, maar het liefst 's ochtends vroeg of na het avondeten. We moeten positief blijven en hopen op ons gezond verstand."

Bij Centmeubelen aan de Hillegommerdijk 325 gaan de zaken gewoon door. Eigenaar Chris zegt lachend zich nog kiplekker te voelen. "We merken weinig van de ontwikkelingen in Hillegom. In de winkel gaat het werk gewoon door en ik word overal nog steeds gastvrij ontvangen. Ik heb niet te klagen. Maar oké, het is geen onzin om nog steeds rekening te houden met het virus, en dat doen wij dan ook hier in onze zaak. Ik ken geen mensen die nu ineens bang zijn geworden."