Van ’t Hull-Bettink: “De decembermaand is dichtbij en dit is voor ondernemers een belangrijke maand. We zitten nu met zijn allen in een gedeeltelijke lockdown om zoveel mogelijk sociaal verkeer te beperken en het virus in te dammen. Tegen de tijd dat er hopelijk verbetering te signaleren is in het aantal besmettingen en maatregelen weer versoepeld kunnen worden, staat de kerst al voor de deur.“

“De winkelervaring met kerst zal anders zijn. Met drommen mensen slenteren over een kerstmarkt en allemaal tegelijk winkelen voor de laatste kerstinkopen zit er waarschijnlijk niet in. Minder mensen mogen in een winkel en een en ander zal zoveel mogelijk verspreid moeten worden. Om die mogelijkheid te creëren, is het zoeken naar een oplossing om óok de ondernemers zoveel mogelijk een mooie kerstperiode te laten hebben.”

Een precieze invulling heb ik niet, dat laat ik graag aan ondernemers zelf over

Ze ziet een vrij eenvoudige oplossing. “Ik vraag het college te kijken naar verruimingen in regelgeving om de ondernemers te helpen. Zodat het bijvoorbeeld ook mogelijk is om extra wintermarkten te organiseren of bijvoorbeeld kraampjes toe te staan voor de winkel (in de buitenlucht). Dat zou eventueel kunnen op de locaties waar nu al weekmarkten worden gehouden, maar dan op andere dagen. Een precieze invulling heb ik niet, dat laat ik graag aan ondernemers zelf over.”

“Een andere mogelijkheid is de online verkoop van lokale ondernemers stimuleren. Daar zijn nu verschillende platforms voor. Het zou mooi zijn wanneer dat er één wordt waar consumenten al hun lokale ondernemers kunnen vinden: kooplokaalhaarlemmermeer.nl. Nu staan daar nog niet al te veel ondernemers op. Dat moet veranderen zodat het aantrekkelijk wordt voor de consument om er op te kijken.”

Van ’t Hull-Bettink realiseert zich dat ondernemers het meer dan moeilijk hebben in deze periode. “Ik hoef alleen maar om me heen te kijken en je weet dat de nood op sommige plekken hoog is. Er is al een stuk weggevallen tijdens de eerste lockdown, en hebben opnieuw verscherpte maatregelen. Hopelijk blijft het bij deze vier weken en kan daarna extra buitenruimte worden geboden.

“Ik verwacht dat ons gemeentebestuur wil meedenken op dit punt. Normaal gesproken gaat dit altijd goed en is de VVD niet de partij die direct aan de bel trekt, maar nu willen we toch graag een voorzetje geven. Als we niets doen is de kans groot dat Haarlemmermeerders hun inkopen elders gaan doen om drukte te vermijden, met het risico dat hoognodige omzetten worden misgelopen.”