De organisatie is in handen van Team Sportservice Haarlemmermeer in samenwerking met de Koninklijke Wandel Bond Nederland en eRoutes. Rene Romeijn van Team Sportservice: "Met Avond4daagse – Home Edition kan iedereen zijn eigen individuele wandeltocht lopen. Via een app lopen kinderen hun eigen routes op hun eigen moment. Zo wordt drukte en te grote groepsvorming voorkomen. Er wacht na vier dagen wandelen de vertrouwde medaille."

"Na opgave via de app geven de deelnemers aan hoeveel kilometer ze willen lopen en waar ze willen vertrekken. Er volgen dan vier verschillende routes vanaf dat punt. De app houdt bij waar en wanneer je loopt. Zo krijgen deelnemers ook een overzicht van hun prestaties. Om te voorkomen dat veel kinderen tegelijk gaan lopen, kunnen deelnemers wandelen tussen 1 juni en 31 augustus. Om er wel een prestatie van te maken, moeten ze de vier wandeldagen in twee weken afleggen. Verder staat het moment van wandelen vrij. Dus, anders dan de naam doet vermoeden, mag er dit jaar ook overdag gelopen worden. Bovendien kunnen de lopers zowel doordeweeks als in het weekend de wandelschoenen aantrekken."

Er zijn geen verkeersmaatregelen, zoals de inzet van verkeersregelaars

De opzet bevalt, want in de eerste week waren er al 400 deelnemers. "Grandioos", zegt Romijen. "Wij als team Sportservice vinden het een leuk idee, maar de gezinnen die normaal de avondvierdaagse lopen blijkbaar ook. Hoewel iedereen mag deelnemen, zie je vooral kinderen, de gebruikelijke doelgroep dus. Sommigen zijn vaste deelnemers en hebben al meerdere keren deelgenomen. De meesten komen uit Hoofddorp en Nieuw-Vennep, maar ook in Badhoevedorp, Cruquius en Vijfhuizen is deze vorm van wandelen populair."

"De deelnemers lopen met automatisch aangemaakte routes. Dat betekent dat dit geen gecontroleerde routes op verkeersveiligheid zijn. Er zijn geen verkeersmaatregelen, zoals de inzet van verkeersregelaars die er normaal wel zijn. Het is daarom belangrijk dat ouders of verzorgers meelopen met hun kinderen. We kunnen niet per deelnemer controleren of de gestelde doelen ook wel écht zijn gehaald. We werken in vertrouwen. Iedereen krijgt een medaille opgestuurd."

Inschrijven is mogelijk via avond4daagse.nl. Deelname kost 5 euro. Er kan gekozen worden uit drie afstanden: 2,5 – 5 – 10 kilometer. Wie bij aanmelding aangeeft te lopen via Team Sportservice Haarlemmermeer krijgt een Avond4daagse medaille.

Jan Aukes
Foto: Jan Aukes
De finish van de Avondvierdaagse Hoofddorp 2019. Dit jaar moet het helemaal anders.