Al meer dan tien jaar tekent Sybil van Dam in plaatsen in Haarlemmermeer en de regio verhalen op over het leven van vroeger. Daarvan stelt ze prachtige geschiedenisboekjes samen. Inmiddels al haar veertiende. Ze is heel trots op de onderscheiding die ze dit jaar voor haar niet aflatende inzet heeft gekregen. 

Nooit Meer is tot stand gekomen in opdracht van het Crashmuseum ter gelegenheid van de bevrijding van Nederland, 75 jaar geleden. De viering kon door de Coronacrisis geen doorgang kon vinden. Nu de regels wat versoepeld zijn, kon Van Dam de boeken aan alle deelnemers uitreiken tijdens een gezellige bijeenkomst (op gepaste afstand) in het Historisch Museum. 

[VRIJHEID] "Het is belangrijk om erbij stil te staan, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is", zegt Van Dam, “het is voor geen geld te koop." 

"Toen ik de verhalen hoorde van de deelnemers, deed me dat heel wat. Zoals over ondergedoken Joodse kinderen, die met een overvalwagen van de SD uit Amsterdam uit hun school aan de Sloterweg (nu Rijnlanderweg) werden weggevoerd." 

"Diny van Bemmelen vertelde over haar man, die ondergronds was gegaan en in de redactie zat van de Kroniek van de Week. Aan het eind van de oorlog was er een bevrijdingsnummer gemaakt. Dat kon niet worden uitgegeven, omdat president Roosevelt net was overleden. In het nummer staat ‘Leve president Roosevelt’. Al die jaren lag het blad bij Van Bemmelen op zolder, maar het kwam er weer vandaan voor de Verhalentafel."

[EMOTIONEEL] "Er schoven mensen aan, die over de episode in Nederlands Indië praktisch nooit hadden gesproken. Eenmaal terug in Nederland werd er geen aandacht aan gegeven, terwijl ze vaak voor het leven waren getekend. Ook hoorde ik dat kinderen hun vader niet durfden vragen hoe ze aan hun littekens van wonden waren gekomen." 

Jan Dorsch was als klein jongetje met zijn moeder en zusje geïnterneerd in vrouwenkamp Ambarawa 6 op Java, een Japans krijgsgevangenenkamp. Moeder hield een kampdagboek bij en op stof borduurde ze dingen, die ze samenbond tot een boekje voor Jan. Ook hield ze een babydagboek bij. 

Van Dam: "Daarin staat een stukje geschreven door een andere vrouw. Laat nu toch aan de verhalentafel de zoon van die andere vrouw zitten, met het dagboek! Dat was zeer emotioneel." Dorsch merkte op: "Dankzij de atoombom kan ik hier over vertellen." 

Van Dam gaat in september weer met haar Verhalentafels beginnen in het Historisch Museum in Hoofddorp. Uiteraard hoopt ze dat er weer allerlei mensen aanschuiven om de geschiedenis van Haarlemmermeer levend te houden. Nooit Meer is te koop bij de 
Bruna in de Symfonie in Nieuw-Vennep, bij boekhandel Stevens in Hoofddorp, het Historisch Museum en het CRASH Luchtoorlog & Verzetsmuseum '40-'45.

[Ria Meuleman]

Eigen foto
Foto: Eigen foto