Joop* (51) is ervaringsdeskundige. Hij weet alles nog precies. De blauwe envelop, de angst voor de deurwaarder, het ene financiële gat stoppen met het andere. Hoe het kwam, dat de ellende zich zo opstapelde? "Tot 2004 had ik een prima leven. Ik was boekhouder en ook actief in de automatisering. Mijn vrouw werkte parttime, we hadden twee kinderen. Alles ging volgens het boekje. We zagen ruimte voor iets extra's en openden een mediterraans restaurant. Het werd de start van veel kopzorg. Je moet je zaak managen, je krijgt problemen met personeel. Als je zakelijke partner dan ook nog je eigen vrouw is, kom je daar niet altijd goed uit. We kregen ruzie over het geld. Er kwamen betalingsproblemen. Tenslotte viel iedereen over ons heen en de bank draaide de kraan dicht. Einde restaurant, einde huwelijk. De boel moest worden verdeeld. Ik ging net niet failliet, maar er moest flink wat schuld worden afgelost. Daarvoor was geld nodig en tijd. Ik werd freelancer in de ict en nam zoveel mogelijk werk aan. Ik werkte dag en nacht en had nergens anders oog voor. Van mijn administratie bijhouden kwam niets. En van schulden aflossen ook niet. De achterstanden werden alleen maar groter. Ik moest stoppen als freelancer, maar vond werk in loondienst. Maar daar waren de schuldeisers weer. Ik had een vast salaris, dus zij wilden afrekenen. Na zes maanden in mijn nieuwe baan werd ik ontslagen. Ik kwam in de ww. Achteraf gezien bleek dat mijn redding, want ik begon mijn financiële puinhoop te overzien. Het besef kwam: dit los ik nooit in mijn eentje op. Ik kwam terecht bij sociaal.nl, een landelijke organisatie voor schuldsanering. Het werd het begin van mijn weg omhoog. Ik vond een andere baan en er werden afspraken gemaakt. Ik moest twee derde van mijn loon inleveren om alles af te lossen. Een pijnlijk lowbudgettraject van 3 jaar en kon ik met een schone lei beginnen. Maar voor anderen in een vergelijkbare positie gold dat niet. Toen realiseerde ik me: ik heb rust, dat gun ik anderen ook. Via mijn kerk hoorde ik over SchuldHulpMaatjes. Ik meldde me meteen aan."

[CURSUS] Maatje worden klinkt eenvoudig, maar je moet ervoor worden opgeleid. "Kandidaat-maatjes volgen een korte cursus en leren hoe ze zich moeten inleven in een wanhopige situatie. Je eerste reactie is medelijden, maar dat helpt niet. Je moet de mensen zelf laten inzien dat er iets moet gebeuren. De maatregelen zijn vaak hard, maar leiden wel tot een oplossing. Na afloop van de cursus ontvangt een maatje een certificaat en kan aan de slag."

SchuldHulpMaatje is een landelijk project waarin gemeentes en kerken samenwerken. In Haarlemmermeer loopt het sinds de herfst van 2019. Coördinator Henny Bijma: "Ik ben vrijwilliger bij de voedselbank. Dan zie je veel ellende. Ik dacht: ik wil die mensen helpen, maar hoe? Ik zag de aankondiging van SchuldHulpMaatjes en vond het wel iets voor mij. Zeker omdat ik kom uit de financieel-administratieve sector. Samen met mijn voedselbankervaring bleek dat een ideale combinatie. Ik werd direct gevraagd als coördinator. Ik organiseer voor de kandidaat-maatjes de theoretische trainingsdagen. Daarna volgt er een praktijkdag. En ik adviseer bij de koppeling van maatje en cliënt. De ene situatie is de andere niet. Om grote problemen op te lossen, moet er tussen mensen wel een goede match zijn. De interesse om maatje te worden is goed. Onlangs hebben in Hoofddorp 18 vrijwilligers hun certificaat ontvangen. Ze staan klaar om mensen een helpende hand te reiken om uit de schuld te komen."

*De naam Joop is gefingeerd. Echte naam bekend bij de redactie.

Verdere info: www.schuldhulpmaatje.nl/locatie/haarlemmermeer

Anja Maas

Rob Joore
Foto: Rob Joore