Tijdens deze online lezing wordt gesproken over hoe om te gaan met de nieuwe situatie waarin kinderen en ouders thuis bezig zijn met schoolopdrachten en werk. "Aan de ene kant hoor ik dat velen het best goed doen," zegt Neve. "Het is ontzettend wennen dat mensen veel meer thuis zijn, maar het heen en weer rennen van en naar clubjes en sportverenigingen is even voorbij. Menig gezin komt op adem."

"Aan de andere kant vraagt het van ouders veel creativiteit om kinderen bezig te houden. Ook het helpen bij schoolwerk valt niet iedereen even makkelijk. Met pubers is het weer een kwestie van hoe handhaaf je regels en beperk je de schermtijd. Tel daarbij op de angstgevoelens over de gezondheid, het eventueel verlies van een baan, en het sociale isolement. Veel mensen werken liever op hun vertrouwde plek."

Volgens Neve verschilt de verwerking binnen de diverse gezinnen enorm. "Het ene gezin gaat makkelijker met deze situatie om dan het andere. Als de sfeer thuis goed is, kan het heerlijk zijn nader tot elkaar te komen, zonder al te veel prikkels van buitenaf. In gezinnen waar de spanningen makkelijk oplopen, zal het moeilijk worden. Daar maak ik me echt zorgen over. Het is nu al een stuk drukker bij de Kindertelefoon. Logisch. Ga maar na hoe een kind zich nu voelt dat thuis mishandeld wordt. Het zal me niet verbazen als er een toename van het aantal echtscheidingen komt."

"Het is de vraag hoe lang de coronacrisis nog te volhouden is. Mensen komen in een nieuw ritme, maar langer dan zes weken moet dit niet duren, dan ben je wel klaar met hutten bouwen met je kinderen. Zeker als je in een flat woont."

De behoefte aan hulp en tips is groot. Neve: "Het aantal aanmeldingen voor de webinar ontploft. Je ziet hoe graag ouders houvast willen. Ik vertel ze niet wat ze moeten doen, wel bied ik advies, ideeën en steun. Normaal trek ik twee tot driehonderd kijkers voor mijn webinars, maandag verwacht ik tweeduizend aanmeldingen."

Dit webinar vindt plaats op maandag 30 maart van 20.30 tot 21.30 uur. Aanmelden kan via https://www.cjghaarlemmermeer.nl. Na aanmelding is het webinar nog een maand terug te kijken. Mocht u als ouder meer vragen hebben over opgroeien en opvoeden dan kunt u contact opnemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin Haarlemmermeer.