Van Schaik geeft verder aan dat dit natuurlijk een ongekende situatie is en dat hij begrijpt dat mensen ongerust zijn. De niet spoedeisende operaties zijn verplaatst om de verspreiding van het coronavirus in het ziekenhuis te voorkomen en om ervoor te zorgen dat alle capaciteit beschikbaar is voor de zorg van patiënten die het nu het hardst nodig hebben. Tot 6 april zijn alle afspraken in het ziekenhuis aangepast naar een telefonische afspraak, als dat medisch mogelijk is.

REGULIERE SPOEDGEVALLEN De bestuursvoorzitter wil graag benadrukken dat het ziekenhuis ook open blijft voor reguliere niet aan het coronavirus gerelateerde spoedgevallen. "Ik kan mij voorstellen dat mensen zich afvragen wat er nu gebeurt als ze bijvoorbeeld een been breken, keizersnede gepland of oncologische operatie hebben. Deze zorg gaat dag en nacht door. We moeten wel met z'n allen extra voorzorgsmaatregelen nemen. Kom niet zonder afspraak naar ons ziekenhuis. Heeft u wel een geplande operatie of afspraak die doorgaat, maar u heeft klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts, neem dan contact op het ziekenhuis. We helpen u dan zo goed mogelijk verder."

De stroom van patiënten neemt toe in het Spaarne Gasthuis maar volgens de bestuursvoorzitter kunnen nog steeds alle mensen worden opgenomen. "Wij hebben vooralsnog voldoende plekken om patiënten op te vangen met het coronavirus. Als het nodig is, kunnen we het aantal bedden uitbreiden en daarnaast, worden ook patiënten beter en gaan weer naar huis."

Van Schaik zegt dat ondanks er ongelooflijk hard gewerkt wordt in het ziekenhuis de spirit heel groot is. Met name door de steun uit de samenleving. "Het is daarom heel belangrijk voor alle medewerkers om te zien hoe groot de betrokkenheid bij de zorg is. Gezondheid is iets van ons allen. Samen moeten we de schouders eronder zetten. De hoeveelheid steun is hartverwarmend: van hotels die hun bedden aanbieden tot en met bloemen, eten en knutselwerken van kinderen. Grote dank namens alle medewerkers van het Spaarne Gasthuis."

Het Spaarne Gasthuis is een ziekenhuis in de Hoofddorpse wijk Floriande aan de N201 en N205. Het ziekenhuis is in 2004 geopend ter vervanging van het oude ziekenhuis, de vroegere Mariastichting, in Haarlem. Er is een nevenvestiging in Heemstede en er zijn poliklinieken in Hillegom en Lisse.