Ook de molen staat door de coronacrisis in slecht weer. Een maand geleden is een grote reddingsactie gestart het gezichtsbepalende gebouw. Er is veel geld nodig, en snel. Van Welsem: "We hebben maandelijks 15.000 kosten om de molen draaiende te houden. Daarbij komt jaarlijks een bedrag van 35.000 voor groot onderhoud. We krijgen geen subsidie omdat de molen niet in de originele staat is. Normaal hebben we voldoende inkomsten uit feesten, bruiloften, scholen, fondsenwervende evenementen en donaties uit het bedrijfsleven. De grootste klap komt echter uit het verlies van toeristen. Jaarlijks passeren 10 tot 12.000 mensen de kassa, waar ze 8,50 euro betalen."

"Tot de maand juni is er al een verlies van 40.000", berekent Van Welsum. "Maar de vaste lasten voor bijvoorbeeld de molenaar en zakelijk manager moeten worden doorbetaald. En onderhoud blijft nodig. Daarbij hebben we niet veel vlees op de botten. Dit kan niet al te lang doorgaan."

Het reddingsplan met het motto 'samen sterk' richt zich vooral op buurtbewoners en passanten. De respons is goed. Van Wensum: "Er zijn allerlei buurtinitiatieven ontwikkeld, met spontane acties als een boekenmarkt en bloemenverkoop. Maar veel mensen gaven ook gewoon geld nadat ze bijvoorbeeld via een nieuwsbrief of flyer informatie hadden gekregen. Via social media zijn filmpjes verspreid waarin vrijwilligers vertellen waarom de molen zo belangrijk is. Via een 'tikkie' kon er worden gedoneerd."

"Het viel op dat er soms best grote bedragen kwamen. Sommige mensen gaven spontaan 100 of 200 euro. Een uitschieter kwam van een vrouw die anoniem wil blijven. Na 20 minuten praten gaf ze aan vijf jaar achter elkaar 1.000 euro te gaan doneren. Met dergelijke giften kunnen we een tijdje vooruit. Ik wil hierbij wijzen op het belastingvoordeel  met giften. Wie in belastingschijf 2 valt, krijgt 46 procent volledig terug."

Tot nu is er ruim 15.000 euro binnen gekomen. Een goed opstapje voor reddingsplan 2.0. "Vanaf 15 mei kan er worden ingeschreven voor een virtuele fietstocht langs acht molens in Amsterdam of langs dertig molens door heel Nederland. Leuk voor thuis op de hometrainer. Het doel is dat mensen realiseren hoe mooi en belangrijk het erfgoed is, en dat er geld voor de Molen van Sloten kan worden gegeven. Verder zijn er onderhandelingen met overheidsinstanties om toch een monumentenstatus te krijgen, met alle bijbehorende hulp.

Daarnaast hoopt Van Welsum enkele hoofdsponsors te strikken. "Ik denk aan een bank of een onderneming die profijt heeft van de coronacrisis. Voor bijvoorbeeld 5.000 euro per jaar krijgt men de mogelijkheid tot een stukje maatschappelijk ondernemen. We hebben behoorlijk wat te bieden, zoals een zaal op naam, vergaderruimtes, relaties uitnodigen voor bijvoorbeeld een wandel-of boottocht in de omgeving. Verder roep ik iedereen op: blijf doneren!"

Donaties zijn welkom op rekening NL 03 RABO 0359600050 t.n.v. Molen van Sloten.

Pr
Foto: Pr