Na een dubbele buren-out vreesde hij voor zijn leven: “Ik was mijn gevoel helemaal kwijt. Het roer is omgegaan”, zegt de voormalige work-o-holic. Teeuwen (56) was al als 13-jarige van school af om werken en leren te combineren. Op 27-jarige leeftijd startte hij in Zwaanshoek een autopoetscentrale. "We maakten daarmee auto's als nieuw. Niet alleen de buitenkant, ook de bekleding. Het is lichamelijk zwaar werk. En er staat flink druk op. Als een klant je tien auto's stuurt, dan verwacht hij dat ze bij wijze van spreken de volgende dag klaar staan. Er zaten dagen bij dat ik van 's ochtends 6 tot 's avonds half 12 aan de gang was. De zaken liepen voorspoedig. Ik had 18 man in dienst en 30 vaste klanten."

"Na vijf jaar kreeg ik een eerste burn-out toen ik op vakantie ging. De eerste drie dagen kon ik alleen maar slapen, alles werd mij teveel, met lusteloosheid en vermoeidheid als gevolg. Ik vond het niet eens erg als het licht definitief uit zou gaan. Ik schrok enorm van mijn eigen gedachten, maar pakte de draad na da vakantie toch weer op. Je staat dan wel weer onder druk van klanten, want je bent geprogrammeerd op meer, meer, en meer. Hoe groter hoe beter, geldt voor de meeste ondernemers. Bovendien heb ik een gezin met drie kinderen en wilde graag een mooie auto rijden."

Ik kon niets meer, met het gevolg dat ik alles moest verkopen

KANTJE BOORD De ondernemer werd geen miljonair, hoe hard hij ook werkte. Integendeel, het ging na vier jaar opnieuw fout, deze keer was het kantje boord. "Op een dag werd ik wakker en kon niet meer lopen. Mijn wereld stortte in. Ik was opgebrand en het langdurig negeren van de lichamelijke signalen resulteerde in een hevige pijn in de onderrug. Ik kon niets meer, met het gevolg dat ik alles moest verkopen. Met veel pijn en moeite heb ik afscheid genomen van mijn levenswerk. De enige uitstapjes die ik nog kon maken waren naar het ziekenhuis."

"Er begon een periode van revalideren. Ziekenhuis in en ziekenhuis uit. Er zaten zenuwen in de knel, er moest kraakbeen tussen uit, er moest een schijfje tussen. Een riskante operatie waarbij je in een rolstoel terecht kan komen. Dat gebeurde niet en voor de revalidatie klopte ik aan bij fysiotherapeut Jikke Kiljan uit Zwaanshoek. Zij zei dat je lichaam een apotheek is, en je bent zelf de genezer. Dat kwam aan. Ik realiseerde me dat als ik op dezelfde voet door blijf gaan niet mijn benen, maar mijn hart stopt. Het roer moest om."

Ik merkte dat kou voor mij een middel is om stress te kunnen aanvallen.

MODDER EN KOU Teeuwen vond zijn gevoel terug dankzij de ontberingen in de modder van de eerste Mudmasters in Vijfhuizen in maart 2012. "Het vroor", herinnert de doorzettende Zwaanskoeker nog. "Ik merkte dat kou voor mij een middel is om stress te kunnen aanvallen. Ik ben via temperatuurwisselingen gaan zoeken hoe je anders kan leren denken. Ik realiseerde dat het gevoel je navigator is om te overleven. De afgelopen 250.000 jaar hebben wij mensen leren communiceren gericht op groei. We zijn daarbij verleerd naar ons gevoel te luisteren. Maar dat is juist je beschermengel tegen burn-out, stress en paniekaanvallen. Dan kan je wel weer naar de dokter gaan voor medicijnen, maar daarbij ga je door met onderdrukken waar het werkelijk om gaat."

"Mij beviel de fysieke aanpak van mijn problemen goed. Ondertussen heb ik 24 MudMasters gelopen, daarbij nog andere uitdagingen gedaan als de Viking Run, Spartaan Run in België, en de Viking Strong Run over 42 kilometer in Zaandam. Voor mij is een fysieke uitdaging ook een geestelijke uitdaging. Ik wilde mezelf laten zien niet bij de pakken te gaan neerzitten. Alles kwam er uit tijdens de inspanning, een soort mindset. Zwaar? Nee. Vergeet niet dat geestelijke belasting voor een lichaam veel zwaarder is dan lichamelijke belasting."

"Ik worstelde met de vraag hoe kan het dat mijn leven zo is gelopen, waarom ik niet kon luisteren naar mijn gevoel. Ik besefte dat ik op een verkeerde manier aan het ondernemen was. Als je teveel werkt, moet je meer aan je concurrentie geven. Die moet je zien als een hulpbron. Concurrentie bestaat eigenlijk niet. Als het daar slecht gaat, gaat het met jou ook niet goed."

"Ik wist dat ik het roer moest omgooien en dat ik op een andere manier geld moest gaan verdienen, door in loondienst te gaan werken. Een vriend belde of ik op de vrachtwagen wilde. Heb ik anderhalf jaar gedaan. Daarna kon ik naar een saneringsbedrijf, dat moest worden opgezet. Veel gelachen en geleerd daar, maar langzaam aan werden de dagen weer langer. Ik wist dat mijn grenzen in gevaar kwamen en ben toch weer voor mezelf begonnen, deze keer met de handel in openhaardhout." 

Bij meditatie of yoga wordt niet verteld waar de oorsprong van problemen vandaan komen        

ZELFSTUDIE Ondertussen begon de ‘iceviking’, zoals hij zichzelf was gaan noemen, aan een zelfstudie psychologie. "Ik moest eigenlijk eerst nog begrijpend leren lezen", lacht hij. "Ik wilde weten hoe denken werkt, en hoe de mens in elkaar zit. Ik heb cursussen NLP Coaching en Chiba gevolgd, trainingen gedaan en meer dan 150 boeken gelezen. We denken dat stress één ding is, maar alles zit aan elkaar vast. Auto-immuunsysteem, lymfestelsel, bloedvaten. Noem maar op. Het belangrijkste is hoe je er in staat."

"Ik was in die tijd al een tijdje op zoek naar een boerderij in de buurt, dat verliep moeizaam. Toen een vriend zes jaar geleden belde dat hij een plekje voor me wist, dacht ik klaar te zijn voor een volgende stap in mijn leven en wilde mijn kennis over gaan brengen op anderen. Hier kon ik wonen en tipi's, een meditatieruimte en een vikinghothut bouwen. Ik heb eerst twee sauna's gekocht, en verkocht, en ben aan de gang gegaan. Dit naast mij werk in haardhout, zonder tekeningen, alles uit mijn hoofd. Op gevoel. Ik heb mazzel dat een vriend timmerman is. Als ik vastliep maakte ik een foto, stuurde die op en kreeg antwoord hoe het probleem aangepakt moest worden. Een andere vriend is aannemer, die heeft onder andere geholpen met de dakbedekking van de veranda. Hulp kreeg ik verder alleen van mijn oudste zoon."

Het 'Middelpunt van Universum', zoals Teeuwen het terrein noemt bestaat nu uit acht paardenstallen om in te slapen, vier tipi's, een meditatieruimte en een woonhuis. De pionierbouwer is tevreden: "Hoe super is dat je zoiets zelf hebt neergezet? Ik realiseerde me dat vooral door enthousiaste reacties van iedereen die hier komt."

STRO Gasten kunnen op avontuurlijke wijze als alternatief uitje overnachten in de paardenstallen en tipi's. Overnachten op een unieke plek. Een soort terug naar de basis. In de tenten is ruimte voor een vuurtje en in de stallen bestaan de slaapplekken uit stro. Op het terrein staat per tipi een barbecue en iedereen heeft eigen sanitair. Gasten krijgen een kijkje in een ander leven, met dus wel enige luxe.

De kern van het bedrijf bestaat echter uit het bewust maken van problemen waar mensen vaak tegenaan lopen. 'Ik geef een cursus die niemand anders geeft", stelt Teuwen. "Ik ga diep in op de materie. Bij meditatie of yoga wordt niet verteld waar de oorsprong van problemen vandaan komt. Ik leer waar gevoelens voor dienen en waarom iemand er trots op kan zijn."

"In mijn methode maak ik gebruik van warmte en kou-ervaringen via een koude douche, ijsbad en een viking-hothut. Tussendoor leer je de techniek van mediteren, ademen en hoe je van je lichaam kan leren. Een groep deelnemers wordt nooit groter dan tien personen, het liefst werk ik met z'n zessen. De groepsdruk moet tot een minimum worden beperkt. Het kan gaan om een beleving van een dag, of misschien wel drie dagen achter elkaar. Het hangt er vanaf hoeveel tijd er nodig is om een burn-out te voorkomen of te elimineren."

 We zijn met z'n allen de verkeerde kant opgegaan, vergeten waar we vandaan komen. Hoe dom is dat.  

PUZZELSTUKJES Het ‘Middelpunt van het Universum’ is sinds enkele maanden geleden klaar, door corona zijn er nog geen gasten geweest. Teeuwen verwacht die zodra de maatregelen zijn opgeheven. "Ik ben er voor honderd procent zeker van dat er behoefte is aan mijn methode. We zijn met z'n allen de verkeerde kant opgegaan, vergeten waar we vandaan komen. Hoe dom is dat. We moeten leren voelen en dankbaar zijn voor wat we hebben. Het is tijd dat we ons gedrag ten opzichte van de wereld, de dieren en elkaar moeten veranderen. Ik hoop een stukje in de puzzel te zijn waarmee alles meer op z'n plaats komt. Een omwenteling kán plaatsvinden. Misschien dat de aarde de stress heeft laten zien via het coronavirus. Dit kan het breekpunt zijn voor een omwenteling."

"De eerste aanvragen zijn binnen. Ik luister naar mijn gevoel dat zegt dat ik het gewoon ga redden. Elke coach, elke psycholoog is waarschijnlijk beter dan ik. Maar zij zijn het tweede puzzelstukje, het eerste ben ik."

Pr
Foto: Pr
Arnold Teeuwen kietelt zijn goudvissen.
Pr
Foto: Pr
Pr
Foto: Pr
De therapie vindt plaats in een betoverende omgeving met hout en bamboe.