Doevendans (74) werkte van 1975 tot 1999 als basisschoolleerkracht in Vijfhuizen. Hij is begonnen op De Meerval die later fuseerde met het Wildemanskruid tot De Tweemaster. Daarna was hij leerkracht op scholen in Heemstede, Haarlem-Noord en als laatste De Waterlelie op De Cruquiushoeve. In 2007 mocht meester Theo met pre-pensioen, hij was toen 61,5 jaar.

“Vervolgens heb ik samen met mijn vrouw wat reisjes gemaakt en ben aan het sporten gegaan, met name volleybal en badminton. Ik ben een actieve oudere die ook vrijwilligerswerk verricht. Ondertussen bleef ik met kinderen bezig, dankzij onze drie dochters heb ik zes kleinkinderen, dat betekent regelmatig oppassen.“

”Ik had al wat verhalen liggen en ben verder gegaan met schrijven. Puur voor de hobby", zegt hij. "Ik heb veel voorgelezen op school en voor mijn kinderen en kleinkinderen. Onder andere vond ik de verhalen van de Gorgels, Mees Kees, de boeken van Jacques Vriens, alles van Annie MG. en de prentenboeken van Kikker heel leuk. Een goed kinderboek moet direct de aandacht trekken spannend zijn, beeldend en kinderen moeten zich in het verhaal kunnen inleven. Een zakelijke droge opsomming is juist weer helemaal fout. En dat kwam ik soms wel tegen "

"Nadat ik door mijn dochter gevraagd werd om op de basisschool van mijn kleinkinderen in Vijfhuizen mee te doen aan een aantal voorleessessies, dacht ik op een gegeven moment: weet je wat, ik ga uit mijn eigen boek voorlezen. Dat was drie jaar geleden. Ik had een concept en wilde kijken hoe dat overkwam. Een soort try out.”

De groepen 6, 7 en 8 werden gepolst wat ze van het verhaal vonden. "Ik heb gezegd dat ik het boek wil uitgeven en heb gevraagd naar de mening van de kinderen. Ik kreeg te horen dat ze het leuk en spannend vonden, maar dat er wat meer tekeningen en grapjes in mochten. Daar heb ik dan ook gehoor aan gegeven. Ook viel hun keuze op een blauwe in plaats van een gele kaft. Verder werd de titel WGDWO, te onduidelijk gevonden."

"Het boek werd vervolgens voorgelezen en getest door oud-collega’s op scholen in Hoofddorp, Heemstede en Diemen. Van een bevriende leerkracht uit Hoofddorp kreeg ik de tip om het woord ‘CODE” voor de titel W.G.D.G.O te zetten Toen na veel sleutelen en aanpassen het manuscript klaar was ben ik er mee naar de educatieve uitgeverij Blink in Den Bosch gegaan, waar een andere dochter werkt. De designer van deze uitgeverij heeft de cover bewerkt tot wat het uiteindelijk is geworden. Het blijft een familiegebeuren, want de namen van de hoofdpersonen zijn die van de kleinzonen Sep (11 jaar) en Moos (11 maanden)."

Nog was het niet klaar, want tijdens het doorlezen van de drukproeven van uitgeverij Bookbuilders kwam Doevendans steeds weer kleine foutjes tegen. Ook werd er een tekening van illustrator Francis Reints aangepast, en nam hij zelf ook een plaatje voor zijn rekening. "Volgens mij klopt nu alles", zegt de schrijver over de 109 geleverde bladzijden. "Ik ben trots op het resultaat."

"Of er nog meer boeken komen hangt af van hoe dit boekt loopt. De opbrengst na aftrek van de kosten gaat naar stichting Het Vergeten Kind. De prijs van het boek is 11,95 euro en is te bestellen via 06 40920486. Ook is het te koop bij Boekhandel Stevens in Hoofddorp en bij Boekhandel Blokker in Heemstede. Gaat het allemaal goed, dan komt er wellicht nog een prentenboek en een avonturenboek."

Het boek is te bestelen via deze link:

https://code-wgdgo.myonline.store/