[In het Kunstfort bij Vijfhuizen werkt Mariken Straat met Bee Heroes aan meer bewustwording voor het belang van bijen en biodiversiteit. Als apart project zet het mensen aan het denken zetten over de relatie tussen mens en natuur. Vrijwilligers verzorgen het inzaaien en bijhouden van bloemenvelden.

"We zijn eind 2013 gestart, toen het bijenprobleem bij een groot publiek bekender werd. Voormalig artistiek leider van het Kunstfort Holger Nickisch vroeg mij na natuurtentoonstelling Dolly of ik iets met het thema bijen wilde doen. Ik was toen ook al zelfstandige in de kunstsector en werkte voor stadslandbouwprojecten. Vandaar de vraag."

Mariken (45) is opgegroeid met de natuur. "Ik heb veel gewandeld met mijn ouders, die liefde hadden voor buiten zijn. Maar van bijen wist ik weinig. Ja, ik kende de basis van bestuiving en wist dat ze belangrijk zijn voor ons voedsel. Maar ik was nooit bij een imker geweest. Ik dook in een nieuwe wereld." "Ontzettend leuk was dat. Ik ging boeken lezen, naar kennisclubjes toe, imkers fotograferen. Leerde over biologie en over verschillende soorten bijen. En ook welke bloemen belangrijk zijn. Interessant bijvoorbeeld is de wijze van communiceren door honingbijen die via een paar soorten dans op de raat elkaar laten weten waar, en hoever geschikte bloemen zijn."

Wij brengen graag ons enthousiasme over op het publiek. "Dat lukt hoop ik goed. Je merkt dat mensen steeds bewuster worden van het belang van bijen. Ze kunnen ook zelf helpen. De bijen trekkende planten zijn niet aan te slepen in tuincentra. Meer mensen vervangen tegels voor groen. We onderhouden onder meer een bijenbloemenveld in Park Vijfhuizen, daar leken de omwonenden in het begin wat sceptisch over. Maar de afgelopen jaren krijgen we veel leuke reacties. Veel parkbezoekers vinden het een vrolijk kleurrijk veld geworden en mensen maak er dikwijls foto's van."

Twee vliegen in 1 klap haha

"Hoewel er wereldwijd op beleidsniveau zaken moeten veranderen, kan iedereen op zijn eigen manier al een steentje bijdragen; bijvoorbeeld als consument en door mee te helpen bij initiatieven die iets voor de bestuivers of de lokale biodiversiteit doen. Dat is nuttig en ook nog heel erg leuk. Twee vliegen in 1 klap haha."