Ze komt uit een gezin waar geld verdienen belangrijker was dan een milieubewuste gedachte, maar dat belette Andrea van de Graaf niet om na een bijbaantje bij Greenpeace te kiezen voor een 'groen leven'. Samen met Pia van Hijfte bestuurt ze energiebedrijf Tegenstroom, dat zorgt voor 100 procent lokaal opgewekte schone stroom.

Tegenstroom bestaat sinds 2014 en is opgericht op verzoek van de gemeente, die koos voor verduurzaming, maar niet zelf een energiebedrijf wilde starten. "Ja waarom zijn ze eigenlijk bij mij uitgekomen?", lacht Andrea. "Ik werkte toen nog bij Meerlanden en was al 25 jaar met duurzaamheid bezig. Ik kende de polder. Ze dachten gewoon dat ik het zou kunnen."

De verwachting kwam uit. De 49-jarige ondernemer bouwde samen met haar compagnon een succesvol bedrijf op. Inmiddels hebben ze 1600 klanten, vooral afkomstig uit Haarlemmermeer en directe omgeving. "Het blijkt dat we levensvatbaar zijn. Tegenstroom is onderdeel van een landelijke coöperatie met vijftig lokale energiebedrijven. Totaal gezien maken we geen verlies meer. We groeien enorm. Per week komen er tachtig klanten bij."

"Wij mikken met Tegenstroom de komende jaren op een toename van 1.000 klanten zodat we een solide draagvlak hebben. Dat moet lukken, want er is de laatste jaren veel ten goede veranderd. Steeds meer mensen zijn besmet geraakt met groene energie en hoe mooi is het dat stroom in de eigen omgeving wordt opgewekt, in ons geval via vier locaties in Haarlemmermeer? En onze prijzen zijn daarbij ook nog concurrerend."

Ik begrijp die laksheid ook wel

De twee vrouwen zijn dag en nacht bezig met hun missie. "We nemen zelf de telefoon op, en ik heb altijd en overal folders bij me. Tijdens netwerkborrels probeer ik mensen en bedrijven over te halen. Je hoort nog wel eens tegen-argumenten als: 'ik heb net een contract afgesloten', of 'dit regelt mijn vrouw altijd'. Ik begrijp die laksheid ook wel. Sommige mensen interesseert groene stroom niets. Wij zoeken mensen die echt een overstap willen maken, zonder speciale aanbiedingen of cashbacks. Het kan altijd goedkoper. Maar Tegenstroom staat voor kleinschalig en lokaal, en dat heeft de wind mee sinds de corona-uitbraak. En oh ja, we verkopen ook gas, dus je kunt gewoon helemaal naar ons overstappen."